Opgepast voor Zuckerberg en Musk? 'Met geld is macht te koop'
- Nieuws
- Opgepast voor Zuckerberg en Musk? 'Met geld is macht te koop'
Elon Musk is druk bezig met het fanatiek bemoeien met Europese democratieën en Mark Zuckerberg omarmt het 'nieuwe tijdperk' door te stoppen met factcheckers en door regels omtrent kwetsende uitspraken aan te passen. Beide mannen bezitten een groot deel van de online informatiestromen en bevinden zich daardoor in een erg machtige positie. Maar hoever reikt de macht van deze twee personen? En zijn zij hierdoor actieve tegenstanders van de democratie? "De machtposities van Musk en Zuckerberg zijn een deel van politiek innovatie, die een verschuiving in de maatschappij teweegbrengt", zegt Paul verhagen, expert geopolitiek en technologie bij het Den Haag Centrum voor Strategische Studies, bij Spraakmakers.
Video niet beschikbaar
Het leek wel de week van Musk en Zuckerberg wanneer we terugkijken naar het nieuws van de afgelopen zeven dagen. "Beide zijn de machtigste personen op de wereld en daarom ook de gevaarlijkste in de wereld", komt meermaals als geluid uit de Spraakmakers-community.
Nepnieuws
"Ze hebben alles in hun macht en bepalen zelf wanneer en voor welke doelen ze deze macht gebruiken", vervolgt het bericht vanuit de community. Luisteraar Mark stelt dat 'macht te koop is met geld'. Ook komt er veelal de reactie dat mensen zich zorgen maken over de mate waarin techbedrijven momenteel de touwtjes in hebben. "
Volgens luisteraar Ruben Philipsen maken beide techgiganten welbewust en zeer overwogen gebruik van desinformatie. Bas van Sluis, journalist bij het Dagblad van het Noorden, noemt Musk en Zuckerberg twee opportunisten die veel geld willen verdienen, "ik wil het echt niet 'downplayen', maar zij zijn niet de grootste problemen van de wereld."
Volgens Marietje Schaake, tech-expert en voormalig Europarlementariër, ligt het gevaar wel wat meer op de loer. "Musk spreekt zich dan wel erg expliciet uit, maar algoritmes zijn niet transparant waardoor we niet weten waar de verdienmodellen liggen. Hierdoor zijn een boel van zijn plannen ongrijpbaar."
Europese politiek
"Dat een Amerikaanse burger zich bemoeit met Europese politiek geeft mij een gevoel van ongemak", zegt Jantine Schuit, rector magnificus van de Erasmus Universiteit. "De vraag is in hoeverre we dat serieus moeten nemen. Wel baart het mij zorgen, omdat het naast invloed op de Amerikanen, op deze manier invloed op Europeanen heeft."
Europese leiders hebben al gereageerd op de inmenging van Musk in. Vanuit Italië, Duitsland, Frankrijk en Engeland kwam er al reactie. Vanuit ons eigen land bleef het stil rondom de premier. "Wilders heeft wel gereageerd", zegt Schaake. "Volgens mij zegt dat genoeg." Volgens Schaake zijn er momenteel politieke kampen die hele verschillende meningen hebben. "Het zou mooi zijn als Nederland ook voor democratie zou gaan staan, maar daar lijkt het nu nog niet op."
Volgens VVD-Kamerlid Martijn Buijsse heeft Nederland nog niet officieel gereageerd omdat zij wacht op de inauguratie van Trump. "Ik verwacht dat er formeel gereageerd zal worden wanneer Musk officieel in dienst is voor de Amerikaanse overheid", zegt Buijsse.
Het Kamerlid pleit ervoor dat er meer aan online preventie komt voor de versspreiding van desinformatie en hij roept op voor de handhavingskant om boetes uit te delen. "Laten we ons niet onder politieke druk zetten door toekomstig president Trump."
Boycotten dan maar?
Verhagen, expert geopolitiek en technologie bij het Den Haag Centrum voor Strategische Studies, stelt dat we in een versnelling van technologie zitten die de samenleving constant verandert. "De machtposities van Musk en Zuckerberg zijn een deel van politiek innovatie, die een verschuiving in de maatschappij teweegbrengt."
"Ik maak me veel zorgen over de macht van deze mensen en hun bedrijven. Inderdaad heb ik recent mijn Facebook account opgezegd. Een druppeltje activisme op een gloeiende plaat. Ik hoop dat velen volgen", zegt Spraakmakers-communitylid Lette Hoek.
Verhagen reageert hierop: "Het liefst zou je met z'n allen zeggen 'dan gebruiken we geen smartphones meer'. Een leuk idee, maar het zou zoveel aftrekken van de kwaliteit van leven dat het gewoonweg niet wenselijk is."
Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers
Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!