Buitenland
NOSNTR

Schoof belooft Zelensky steun te blijven leveren bij bezoek aan Oekraïne

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Schoof belooft Zelensky steun te blijven leveren bij bezoek aan Oekraïne

Bij een bezoek aan Oekraïne heeft premier Schoof president Zelensky "blijvende steun en betrokkenheid" toegezegd. Het is de eerste keer dat premier Schoof een bezoek aan het land brengt. Midden- en Oost-Europa correspondent Christiaan Paauwe praat ons bij in Nieuws en Co.

Video niet beschikbaar

Schoof bezocht Zaporizja, een stad vlak bij de frontlinie. Hij ging onder meer langs bij een ondergrondse school, waar hij de opening van het nieuwe schooljaar bijwoonde.

"Het gaat om een steunpakket bedoeld voor het herstel van de kritieke infrastructuur van Oekraïne. Die ligt al sinds het begin van de oorlog onder vuur", aldus Paauwe.

Weerbaar

"De Oekraïners zijn ongelooflijk weerbaar", zei Schoof na het bezoek tegen de NOS. "Het is erg indringend om, in een stad enkele tientallen kilometers van het front, te zien hoe Oekraïners onder de meest zware omstandigheden hun leven voortzetten en hun land overeind houden." Hij vindt dat Nederland Oekraïne op alle mogelijke manieren moet helpen om zich staande te houden tegen Rusland.

Eerder vandaag maakte het kabinet bekend nog eens 210 miljoen euro uit te trekken voor de energie-infrastructuur van het land. Sinds het begin van de oorlog is de Oekraïense energiesector een belangrijk doelwit van Russische luchtaanvallen. Regelmatig is er een tekort op het stroomnet, waardoor delen van Oekraïne soms urenlang zonder stroom zitten.

"Het is ontzettend belangrijk dat de energiesector de Oekraïners door de winter heen helpt", aldus Schoof. "Dat heeft president Zelensky vandaag ook meerdere keren benadrukt."

Nord Stream

Nederland is sinds de Russische invasie in 2022 een van de voortrekkers als het gaat om financiële en materiële steun aan Oekraïne. Hoewel de coalitiepartijen hebben afgesproken om de steun aan Oekraïne voort te zetten, lijkt de steun minder vanzelfsprekend nu de PVV in de regering zit.

Vorige maand berichtte The Wall Street Journal dat Oekraïne achter de sabotage van de Nord Stream-pijpleiding zit. Dat was voor PVV-leider Wilders aanleiding om de financiële steun ter discussie te stellen. Schoof zou de relatie met Oekraïne moeten heroverwegen als het land inderdaad achter de sabotageactie zit, aldus Wilders. NSC-leider Pieter Omtzigt drukte zich voorzichtiger uit, maar vroeg ook om opheldering.

Dat Schoof vandaag een nieuw steunpakket aanbiedt, is dus een opsteker voor het land in oorlog. "Mensen in Oekraïne hebben recht op een vrij en veilig leven", aldus Schoof. "En het stoppen van de Russische aanval op Oekraïne is in het belang van de veiligheid van Nederland en Europa. Die overtuiging verbindt ons allen."

Luchtafweer

Zelensky zegt tegen persbureau Reuters dat hij met Schoof heeft gesproken over de Oekraïense luchtafweer. Kyiv dringt al langer aan op de levering van meer westerse verdedigingssystemen om Russische raketten en drones uit de lucht te kunnen schieten. De afgelopen weken voerde Rusland het aantal luchtaanvallen op Oekraïne significant op.

De Oekraïense president zei dat er ook gesproken is over het aanvullen van de F-16-vloot. Nederland en Denemarken namen vorig jaar het initiatief voor een internationale coalitie voor het leveren van de gevechtsvliegtuigen.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie