Binnenland
KRO-NCRV

Aantal (gok)verslaafden enorm toegenomen: 'Kan iedereen overkomen, taboe moet eraf'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Aantal (gok)verslaafden enorm toegenomen: 'Kan iedereen overkomen, taboe moet eraf'

Het aantal gokverslaafden dat behandeld wordt in een verslavingskliniek, is sinds 2023 gestegen met bijna 25 procent, blijkt uit cijfers van de Stichting Informatievoorziening Zorg. Attje Kuiken, voormalig fractievoorzitter van PvdA, is de nieuwe bestuurder van de verslavingsinstelling Novadic-Kentron en maakt zich zorgen. "Een verslaving kan iedereen overkomen, dus dat taboe zou er niet moeten zijn", zegt Kuiken bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

Volgens Kuiken zijn er drie componenten belangrijk als het op verslavingen aankomt: vroegsignalering, preventie en normalisering voorkomen. Want een hoop factoren kunnen meespelen bij verslaving, vooral bij jongeren. Zoals schooluitval, spijbelen, depressies, problemen thuis, ruzies, geld en schulden. Daarnaast zou de overheid iets moeten doen aan de prijsstelling van verslavende middelen moeten doen, stelt Kuiken.

Gokverslaving

"Online gokken is met name het grootste probleem", benadrukt Kuiken. Vanaf oktober 2021 is die markt vrijgegeven en volgens Kuiken is er een duidelijk verband te trekken met het aantal gokverslaafden sindsdien. "46 procent van de mensen die nu voor het eerst zorg ontvangt, betreft een gokverslaving", verduidelijkt Kuiken.

'Buitengewoon zorgwekkend'

De drempel om online te gokken is erg laag, het aanbod is groot, het is grenzeloos én "behoorlijk" anoniem. "Heel weinig mensen hebben oog op het feit dat je eigenlijk afhankelijk van iets bent geworden. Dat is buitengewoon zorgwekkend", zegt Kuiken. Gokverslaafden kunnen echter wel goed geholpen worden.

"Het feit dat deze markt zo los is gelaten en dat de regulering die men zelf heeft afgesproken niet werkt om verslavingen tegen te gaan, moet ons allemaal zorgen baren en vraagt om actie", gaat Kuiken verder.

Vroeg ingrijpen

Ook veel jongeren kampen met verslavingsproblematiek. Een kwart van die jongeren heeft een ouder met een verslaving, psychische problemen of onderliggende trauma's. De risico's die jongeren lopen, moeten beter ingeschat worden, zegt Kuiken. "Daarop ingrijpen is ontzettend belangrijk." Het kan namelijk zomaar vijf tot zeven jaar duren voordat mensen in de verslavingszorg terechtkomen. "En dan is het leed al vaak groter."

Risicosignalering

Kuiken pleit dan ook voor risicosignalering. Zorgcoördinatoren moeten bijvoorbeeld getraind worden in het herkennen van een verslaving, maar ook ouders en huisartsen kunnen daarbij helpen en een "belangrijke rol vervullen" in het herkennen en het doorverwijzen. "Elke euro die je spendeert aan preventie levert je zes euro op. Maar het kan nog wel steviger, beter en sneller om heel veel gezondheidsschade en ellende te voorkomen", zegt Kuiken.

Taboe

"Een verslaving kan iedereen overkomen, dus dat taboe zou er niet moeten zijn", vertelt Kuiken. Daarnaast adviseert Kuiken ouders om te letten op veranderende omstandigheden bij hun kinderen, zoals wanneer ze zich meer terugtrekken, meer of minder eetlust hebben, hun vriendengroep plots verandert, geldzorgen of wanneer het minder goed gaat op school. "Dan moet je alert worden."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie