Binnenland
PowNed

De schaduwkant van gokken: 'Je kunt naar niemand toe, je zit helemaal klem'

foto: Pexels van Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. De schaduwkant van gokken: 'Je kunt naar niemand toe, je zit helemaal klem'

Elke dag verliezen mensen zichzelf in de wereld van het gokken. Wat begint als een spannend spel, kan uitmonden in een verslaving die levens verwoest. In de nieuwste aflevering van Het Misdaadbureau vertellen ex-gokverslaafden Feite Hofman en Robert Kerssies hoe zij jarenlang gevangen zaten in hun verslaving. Wat begon als een onschuldig spel, groeide uit tot een allesoverheersende obsessie die hun leven bepaalde.

#13 - De duistere wereld van casino’s: van slimme oplichterstrucs tot gokverslaving (S04) - Het Misdaadbureau

De start van een gokverslaving

Feite zette zijn eerste stap richting zijn gokverslaving in 1986, toen hij als zestienjarige in een kroeg iemand veel geld zag winnen op een gokkast. Gefascineerd probeerde hij het zelf en won meteen ƒ50. "Het was echt wel een sensatie, want ik kreeg veel meer geld dan ik überhaupt aan zakgeld kreeg in een maand. Dus voor mijn gevoel was ik echt extreem rijk. Op dat moment had ik ook het idee dat ik snapte hoe zo’n machine werkte. Ik dacht echt dat ik invloed had." Feite denkt dat als je eerste ervaring met gokautomaten positief is, dit een belangrijke bepalende factor kan zijn. "Als je de eerste paar keer alleen maar verliest, dan zullen er ook veel mensen zijn die het niet meer willen doen."

Als Robert terugkijkt op zijn leven heeft hij het idee dat hij al verslaafd was aan gokken op het schoolplein. "Tijdens potjes knikkeren ging ik knikkeren om geld. Als je dat als kind doet is het normaal dat je stopt als het na drie keer misgaat, maar ik ging alleen maar door." Op zijn twintigste kwam Robert in aanraking met gokautomaten nadat een vriend van hem daar een paar euro ingooide. "Hij won toen gratis eten en twee tientjes erbij. Toen dacht ik van: dat is wel heel makkelijk. Uiteindelijk gooide ik er zelf ook een paar euro in. Eerst probeer je het gewoon uit, maar vervolgens zeg je tegen je vrienden in de kroeg dat je naar huis gaat. Maar dan ga je stiekem in een kroegje verderop nog een paar uur achter een gokautomaat zitten."

De gevolgen van verslaving

Uiteindelijk was Robert 24/7 met gokken bezig. "Het begon met de gokkasten, maar ik ging ook online gokken. Daarnaast kun je gokken met bellen en sms’en, dus ik had een telefoonrekening van €1.300,- omdat ik alleen maar bezig was met hoe ik aan geld kon komen." Op een gegeven moment stond Robert er financieel slecht voor. "Ik schaam me er nog voor: het moment dat mijn pas werd geweigerd bij de Albert Heijn en ik met mijn staart tussen de benen mijn boodschappen moest terugleggen." Robert begon zijn spullen te verkopen om maar aan geld te komen. "Ik verkocht mijn printer online, maar toen kwam ik er drie dagen later achter dat ik wat moest printen. Je zit zo diep in je verslaving dat je de impact op lange termijn niet inziet."

Feite was directeur van een school en kreeg geld van de overheid om een overblijfsysteem op te zetten. Omdat zijn school al zo’n systeem had, gebruikte hij het geld om te gokken. "Ik had een grote zak geld en een pasje waar maar één iemand over kon beschikken. Toen ben ik daarvan gaan spelen. Hierdoor ontstond er een rare situatie met mijn vrouw, zij wist namelijk dat ik een gokprobleem had. Op een dag zei ze: 'Wat fijn dat je niet meer gokt, kijk eens naar onze rekening. Hij stijgt!', maar op school donderde alles in elkaar."

Quote

Ik zat zo vast in mijn eigen geheim dat ik het aan niemand kon vertellen.

Feite Hofman

De weg naar herstel

Het incident met de school van Feite was het begin van het einde. "Voordat je je gedrag kan veranderen moet je ergens de bodem aantikken. Ik werd suïcidaal en dacht dat mensen erachter zouden komen. Dat gevoel zal ik nooit vergeten. Ik zat zo vast in mijn eigen geheim dat ik het aan niemand kon vertellen. Want als ik naar mijn vrouw zou gaan, zou ze van me scheiden en mijn baas zou me ontslaan. Dus je kunt naar niemand toe, je zit helemaal klem." Uiteindelijk heeft Feite het gestolen geld terugbetaald aan de school. "Nadat alles uitkwam ben ik gaan praten. Ik ben wel blij dat het gebeurd is. Ik weet niet of ik de kracht zou hebben gehad om daar zelf helemaal open en eerlijk over te zijn. Het mooiste wat ik heb geleerd, is om het daar weer open over te hebben. Ik geloof wel dat ik het mijzelf vergeven heb."

Het einde van Roberts verslaving was vergelijkbaar. "Op een gegeven moment heb ik de bodem aangeraakt. Mijn vrouw en ik zouden gaan trouwen, maar ze wilde dat niet op deze manier. Dan moet je wel veranderen, want je wilt niet kwijt wat je hebt." Net zoals Feite werd Robert suïcidaal. "Het is heel raar, maar op het moment dat je dat denkt is er ook een bepaald gevoel van rust. Daardoor kon ik wel omhoog kijken en denken van: oké we staan nu hier en mijn vrouw staat achter mij en wil mij helpen. Sindsdien heb ik nooit meer een euro in een automaat gegooid."

Het Misdaadbureau

Een wekelijks actueel onderzoeksprogramma naar misdaad in Nederland. Daarbij is misdaad in de regio het vertrekpunt, waar de onderzoeksredactie bredere patronen en trends blootlegt.

Stuur jouw verhaal, tip of vraag naar de redactie van Het Misdaadbureau. Je kunt onze redactie een (audio)-bericht whatsappen via 06 57832894.

Ster advertentie
Ster advertentie