Binnenland
PowNed

Dronken op de fiets? Niet zo onschuldig als je denkt

foto: ANP van Koen Verheijden
  1. Nieuwschevron right
  2. Dronken op de fiets? Niet zo onschuldig als je denkt

Iedereen weet dat dronken achter het stuur kruipen levensgevaarlijk is – voor jezelf én voor anderen. De auto laten staan na een avondje stappen is dan ook vanzelfsprekend. Maar hoe zit het met de fiets? In Nederland pakken we massaal de tweewieler, óók na een paar drankjes. Mag dat eigenlijk wel? En is het echt zo onschuldig als het lijkt? Het Misdaadbureau dook er deze week in voor De Misdaadlijn.

Video niet beschikbaar

Mag het?

Het voelt misschien logisch: als je hebt gedronken, laat je de auto staan en pak je de fiets. Toch is ook dát verboden. "Het lijkt best wel geaccepteerd in de maatschappij. Nederland is natuurlijk een fietsland, maar het is wel strafbaar", legt een persofficier van het Openbaar Ministerie uit. Als je boven de toegestane limiet blaast, kan er een proces-verbaal worden opgemaakt. "Als het de eerste keer is en je zit over de grens, dan volgt er een boete van 200 euro. Hoe vaker het gebeurt, hoe hoger de boete wordt."

De politie grijpt meestal in wanneer het echt uit de hand loopt. "Als iemand gevaarlijk rijdt, heel veel slingert of tegen iemand aanbotst, kan de straf natuurlijk veel hoger worden. Een zaak die ik zelf op zitting heb gehad, ging het om een fietser die de inschatting maakte dat het grappig was om op een 80-kilometerweg te gaan fietsen. Dat is natuurlijk ontzettend gevaarlijk. Ze hebben hem toen van de weg gehaald. We willen natuurlijk dat iedereen veilig thuis kan komen, en daar zit ook een beetje eigen verantwoordelijkheid bij. Als je dronken op de fiets stapt ben je vooral een gevaar voor jezelf. Ook een fietser kan een ernstig verkeersongeval veroorzaken."

Letsel stijgt, maar weinig prioriteit

VeiligheidNL deed onderzoek naar alcohol en drugsgebruik bij verkeersslachtoffers die op de spoedeisende hulp belandden. Daaruit blijkt dat het aantal fietsers met ernstig letsel die vooraf alcohol of drugs hadden genuttigd, in tien jaar tijd met maar liefst 84% is gestegen. In driekwart van die gevallen ging het om eenzijdige ongevallen.

Toch wordt er in de praktijk weinig op gehandhaafd. Mensen worden zelden aangehouden voor fietsen onder invloed. "Het is ook lastig om te zeggen, omdat zulke gevallen ook niet per voertuig worden uitgezocht", vertelt journalist Alissa Hippe. "Het Openbaar Ministerie benadrukt vooral het belang van gezond verstand: regel een taxi, neem het openbaar vervoer, of spreek iets af met een nuchtere vriend – zeker bij een onverwachte borrel."

Het Misdaadbureau

Een wekelijks actueel onderzoeksprogramma naar misdaad in Nederland. Daarbij is misdaad in de regio het vertrekpunt, waar de onderzoeksredactie bredere patronen en trends blootlegt.

Stuur jouw verhaal, tip of vraag naar de redactie van Het Misdaadbureau. Je kunt onze redactie een (audio)-bericht whatsappen via 06 57832894.

Ster advertentie
Ster advertentie