Afslankmedicatie oplossing voor overgewicht? 'Moet geen vrijkaartje tot volvreten worden'
- Nieuws
- Afslankmedicatie oplossing voor overgewicht? 'Moet geen vrijkaartje tot volvreten worden'
Volgens het RIVM zal 64 procent van de Nederlanders in 2050 overgewicht hebben. Voor sommigen lijkt de opkomst van afslankmedicijnen daarom een goede uitkomst. Het aantal mensen dat er gebruik van maakt neemt toe, al waarschuwen zorgverzekeraars in De Telegraaf dat we beter over preventieve acties dienen na te denken in plaats van mensen levenslang dure medicijnen te geven. "Het als dé oplossing zien is te simpel", zegt Liesbeth van Rossum, hoogleraar obesitas en internist bij het Erasmus MC bij Spraakmakers.
Video niet beschikbaar
Met het toenemende gebruik lijken we in de voetsporen van de VS te gaan treden, waar 1 op de 8 volwassenen aangeeft wel eens gebruik te maken van een afslankmedicijn. "Het moet geen gemakje worden", zegt voormalig Talpa-directeur Paul Römer.
Voedselindustrie
Als je niet zelf kookt is eten al snel ongezond en stress helpt ook niet mee, stelt Remco Breuker, hoogleraar Koreastudies. Breuker worstelt al jaren met afslanken, maar zou het medicijn niet overwegen. "Dan maar liever een hongerkuurtje." Ook volgens luisteraar Huibert Krabbendam ligt er een probleem bij de voedingsindustrie. "Maar dat aanpakken gebeurt maar niet, daarom vind ik dat afslankmedicatie in het basispakket moet komen."
Waarom niet?
Zorgeconoom Wim Groot ziet het probleem in de praktijk en neemt waar dat een leefstijl lastig aan te passen is. "Dat is makkelijker te behandelen met een pilletje dan mensen daadwerkelijk aan het bewegen te krijgen." Volgens Groot zijn de kosten van de medicijnen hoog, maar zullen deze flink gaan afnemen doordat er komend jaar meerdere nieuwe varianten op de markt zullen komen. "Het kost veel, maar bespaart ook veel. Zoals de kosten voor maagverkleiningen en behandelingen voor de gevolgen van onderliggende ziektes die worden verergerd als gevolg van overgewicht. "Als er geneesmiddelen zijn, die op de termijn betaalbaar worden, om dat te doen, waarom zouden we dan niet?"
Gemakzucht
Römer stelt dat het medicijn goed is voor mensen waarvoor er geen andere uitweg lijkt te zijn tot afvallen. "Maar het moet geen vrijkaartje worden om je vol te vreten, omdat je vervolgens toch het medicijn kunt nemen om weer terug op gewicht te komen."
Daar is Van Rossum, hoogleraar obesitas en internist bij het Erasmus MC, het mee eens. "Het als dé oplossing zien is te simpel." Volgens de hoogleraar zijn er twee dingen nodig om het overgewicht in ons land tegen te gaan. Dat is in de leefstijl van de Nederlander te veranderen, daarvoor ligt volgens Van Rossum de bal bij de overheid, en het tweede is een juiste behandeling voor mensen die al overgewicht hebben. "Vaak worden mensen met een BMI van 36 pas doorverwezen. Dan heeft iemand al zo een ernstig overgewicht dat het lastig is om deze persoon ervan af te helpen. Er moet eerder worden ingegrepen!"
Daarnaast is het volgens Van Rossum belangrijk dat mensen goed voorgelicht worden bij het gebruik van afslankmedicatie. "Dat zijn medicijnen, daar moet je niet mee gaan rommelen."
Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers
Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!