Wetenschap & Techniek
KRO-NCRV

Waarom tongzoenen we eigenlijk met elkaar?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom tongzoenen we eigenlijk met elkaar?

Even hartstochtelijk een potje tongworstelen doet alleen de mens. Daar kan men met volle teugen van genieten. Maar waarom doen we dat eigenlijk? "Zoen in het rond, dan word je gezond", vertelt gezondheidsjournalist Tijn Elferink bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

Het is niet alleen lekker, maar dus goed voor je om speeksel uit te wisselen. "Het is goed voor je weerstand", legt Elferink uit. Maar waar komt het tongzoenen eigenlijk vandaan? "Moeders deden dat om voedsel voor hun baby voor te verteren." Net als vogels, dus. Maar dat is de "oudste uitleg", meldt de gezondheidsjournalist.

Natuurlijke selectie

Aannemelijker is dat we zoenen als "middel om tot een goede partnerkeuze te komen", aldus Elferink. "Wie is er niet weleens afgeknapt op een eerste zoen?" Een vorm van natuurlijke selectie, kun je dus stellen.

Toegang tot de ziel

Maar niet iedereen is fan. Ongeveer één op de tien mensen met een liefdesrelatie zoent helemaal niet. Ook wordt het in bepaalde volkeren, zoals in de Himalaya, als "vies" beschouwd. "En in Afrika zijn er volkeren die zeggen dat de mond de toegang tot de ziel is. Dus zoenen is echt uit den boze", verklaart Elferink.

Mondgezondheid

Die volkeren lopen wat mis. Zoenen is niet alleen goed voor je weerstand, het is ook goed tegen gaatjes in je tanden. "Als er iets goed beschermt tegen gaatjes, is het speeksel. En bij zoenen maak je extra speeksel aan", legt Elferink uit.

Snurken

Er gaan ook verhalen de rondte dat het zou helpen tegen snurken, maar daar is nog geen wetenschappelijk bewijs voor. Snurken heeft dan wel met je tongspier te maken, en die kan inderdaad getraind worden, maar "je zou per dag wel echt heel lang moeten zoenen voordat je die tongspieren traint", vertelt Elferink. "Het is het proberen waard."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie