Waarom heeft de één hoogtevrees en de ander niet?
- Nieuws
- Waarom heeft de één hoogtevrees en de ander niet?
De een loopt fluitend over een hoogwerker en de ander staat al met knikkende knietjes op een huis-tuin-en-keuken-ladder. Hoe komt het toch dat de één zich wel en de ander zich niet met gemak op hoogte begeeft? "Als we als baby beginnen te kruipen, wordt ons hoogtevrees al geactiveerd", zegt psycholoog Sharon Vitalis bij Spraakmakers.
Video niet beschikbaar
"Een deel is aanleg", zegt Vitalis. Zij is psycholoog bij IPZO Angstbehandelcentrum. "Het is eigenlijk een alarmsysteem dat zegt: 'Pas op!'" Vitalis stelt dat de één geboren wordt met een gevoeliger alarmsysteem dan de ander.
Baby's en een afgrond
De activering van hoogtevrees blijkt bij baby's wel pas na 6 maanden te beginnen. De psycholoog vertelt dat er ooit een onderzoek plaats heeft gevonden waarbij baby's op een glazen tafel werden gelegd, waar er bij de ene een ondiepe ondergrond zichtbaar was en bij de andere helft een aardig diepe afgrond zichtbaar was.
Wanneer de baby's op de ondiepe ondergrond lagen, was er geen probleem. Maar bij de diepe afgrond was er toch wel een flinke aarzeling of zelfs weigering waar te nemen wanneer de baby's naar hun ouder of verzorger moesten kruipen.
"Vanaf een maand of zes, wanneer baby's beginnen te kruipen, wordt ons hoogtevrees al geactiveerd", zegt Vitalis. "Maar hoe zich dat verder ontwikkelt, is per persoon verschillend."
Trigger of aanleg?
Een deel van de angst komt dus voort uit aanleg en een deel uit triggers. "Wanneer een ouder voorzichtig is bij hoogtes, denkt een kind ook: 'Oh, dit vertrouw ik niet'." De verbale en non-verbale tekens die je als ouder meegeeft aan een kind, hebben dus ook invloed op de ontwikkeling van hoogtevrees.
Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers
Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!