Waarom belandden er veel jongeren op de spoedeisende hulp met een alcoholvergiftiging?
- Nieuws
- Waarom belandden er veel jongeren op de spoedeisende hulp met een alcoholvergiftiging?
Deze jaarwisseling viel op dat er veel jongeren op de spoedeisende hulp (SEH) belandden met een alcoholvergiftiging. Ongeveer de helft van deze groep was onder de zestien. In Nieuws en Co een gesprek met Ninette van Hasselt, hoofd van het Expertisecentrum Alcohol bij het Trimbos-instituut.
Video niet beschikbaar
In vergelijking tot andere 'normale' nachten was het aandeel jongeren op de spoedeisende hulp veel hoger, vertelt van Hasselt. "Oudjaar is een moment waarop ouders relatief makkelijk zijn, dan laten ze de teugels vaak vieren. Er is ook soms minder toezicht. Over het algemeen zie je dat er dan meer wordt gedronken", stelt van Hasselt.
Comateus
Vooral vijftien- tot zeventienjarigen belanden op de spoedeisende hulp met een alcoholvergiftiging. Van Hasselt geeft het volgende voorbeeld: "Een meisje van vijftig kilo kan, als ze binnen twee uur zes glazen drinkt, op een promillage van 1,8 zitten. Bij 1,7 zit een omslagpunt waarbij je comateus raakt". Het gemiddelde promillage van de groep vijftien- tot zeventienjarigen op de SEH was 1,8. "Dan vallen ze weg of zijn ze soms helemaal weg", vertelt van Hasselt.
Er is een positieve noot: over de hele linie zijn ouders zorgzamer geworden als het gaat over alcoholgebruik begrenzen. "In 2003 waren wij de zuipschuiten van Europa, dat zijn we inmiddels echt niet meer", stelt van Hasselt. Maar, vervolgt ze: "Waar nog zeker winst te behalen is; ouders beginnen vaak hun alcoholopvoeding pas op het moment dat kinderen bijna gaan drinken". Het zou volgens haar beter zijn als ouders daar eerder mee beginnen: "Je zou ze heel jong moeten meenemen in wat drank doet. Daar is winst te behalen."
Alcoholvrij?
Over het drinken van alcoholvrije drank vertelt van Hasselt: "Of alcoholvrije drank jongeren helpt minder te drinken of juist een opstap vormt, weten we nog onvoldoende. Daar is meer onderzoek voor nodig."
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.