Wat komt er allemaal kijken bij de aanleg van een verkeersdrempel?
- Nieuws
- Wat komt er allemaal kijken bij de aanleg van een verkeersdrempel?
Wie zich weleens op de weg begeeft, komt ze met regelmaat tegen: de verkeersdrempel. Een initiatief om vooral automobilisten te laten matigen in hun snelheid, die er altijd maar gewoon bij ligt. Maar wat komt er eigenlijk allemaal kijken bij de aanleg van een verkeersdrempel? Dennis Schoen, uitvoerder straatwerk bij Markus BV, legt bij Spraakmakers de fijne kneepjes van het vak uit.
Video niet beschikbaar
Een klein beetje remmen en de hobbel over, het lijkt hartstikke simpel. Maar het is een "uitdaging" om zo'n verkeersdrempel te verwezenlijken, vertelt Schoen, "omdat je met bepaalde hoogtes zit waaraan de drempel moet voldoen met een bepaalde lengte waar het aan moet voldoen." Het moet namelijk tussen de 8 en de 12 centimeter hoogte zitten.
Maar waarom voelt het voor sommigen dan alsof de verkeersdrempel een stuk hoger is? "Waarschijnlijk komt dat omdat men niet naar de snelheidsmeter kijkt, want de drempels zijn gemaakt op de snelheden die gereden kunnen worden", aldus Schoen.
Theo Noorlander van Straatwerk Nederland vertelt dat het een "complexe" klus is om een verkeersdrempel te maken, omdat er allemaal richtlijnen voor zijn vastgesteld door het CROW. En dat heeft allemaal met de maximumsnelheid van de weg te maken. "Die kennen verschillende vormen. Hoofdzakelijk sinusvormen en met een hoogte tot maximaal 12 centimeter." Daar komt een "hoop denkwerk" bij kijken, zegt Noorlander. "Daar komt echt het ambacht van de stratenmaker om de hoek kijken."
Volgens Noorlander zijn omwonenden van verkeersdrempels zelden enthousiast over de verkeersmaatregel. Zij zouden er namelijk geluidshinder aan ondervinden. "Automobilisten, de goede niet nagelaten, rijden toch vaak harder dan de aangegeven snelheid. Dan komen ze aan en moeten ze remmen, moeten ze optrekken en dat brengt allerlei klachten met zich mee." Maar er wordt ook overlegd met buurtbewoners om hun inbreng te kunnen leveren.
Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers
Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!