Hoe worden de namen op verkeersborden bepaald?
- Nieuws
- Hoe worden de namen op verkeersborden bepaald?
Wanneer je bij Amsterdam naar de A1 rijdt dan wordt Hengelo al snel aangegeven, maar Amersfoort niet. Terwijl dit dichterbij ligt. Waarom is dat zo en wie bepaalt eigenlijk wat er op de blauwe borden wordt aangegeven? Dick Ottevanger, directeur bij de Nationale Bewegwijzeringsdienst (NBd), weet er alles van af en legt het uit bij Spraakmakers.
Video niet beschikbaar
Staand in de buurt van Oudenrijn, kijkt Ottevanger uit over het grootste verkeersknooppunt van Nederland met een boel borden. De Nationale Bewegwijzeringsdienst beslist samen met alle wegbeheerders in Nederland, Rijkswaterstaat, gemeentes en provincies, maar ook een deel van waterschappen, wat er op de borden langs de weg staat en ook welke naam bovenaan staat.
Symbool voor het oosten
"Hengelo is een plek in het oosten van Nederland, die eigenlijk die regio vertegenwoordigd." Vanaf het midden van Nederland wordt dit alvast aangegeven, om zo richting aan weggebruikers te geven. Verder op de weg komen er steeds meer plaatsnamen bij waaruit gekozen kan worden. "Hengelo kan zo worden gezien als het symbool voor het oosten", zegt Ottevanger.
"Vanuit Groningen krijg je richting Zwolle al vrij snel op de borden. Vanuit Zwolle op een gegeven moment Utrecht en vanuit Utrecht kan het richting Den Bosch en Breda zijn wat je op de borden krijgt."
Paar seconden
Maar als dat het geval is, waarom staat Amersfoort vanuit Amsterdam dan niet prominenter op het bord? "Bewegwijzering gaat ook over de kunst van het weglaten", zegt de directeur. "Als weggebruiker moet je binnen een paar seconden beslissen welke kant je op rijdt. Daarom kiezen we een doel dat wat verderop ligt. Des te dichter je in de buurt komt van Amersfoort zal dit wel op de borden verschijnen, maar je kunt niet alles erop zetten. Dan zouden ze op een gegeven moment onbegrijpelijk worden."
De regel van deze wijze van het maken van borden is nog niet overal toegepast. "Borden worden met de tijd geleidelijk vervangen. In één keer vervangen, zou te veel hinder en te hoge kosten met zich meebrengen."
Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers
Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!