Binnenland
NTRPowNed

Jonge nabestaanden van suïcide verdienen meer aandacht

foto: 5 Dagenfoto: 5 Dagen
  1. Nieuwschevron right
  2. Jonge nabestaanden van suïcide verdienen meer aandacht

Patti Broeder verloor haar zoon Bas door zelfdoding. In 5 Dagen vertelt ze openhartig over de lege plek die dit in haar gezin achterlaat en hoe haar twee andere kinderen door het verlies van hun broer niet altijd op begrip konden rekenen bij hun omgeving.

5 Dagen... over zelfmoord en zelfmoordpreventie

Een eenzaam proces

De zoon van Patti kampte al langer met depressieve gevoelens voor hij uit het leven stapte. Voor Patti was ook de periode voorafgaand aan zijn zelfdoding een ongelooflijk zware tijd: "Het was niet eenvoudig om de moeder van Bas te zijn. Het was een heel gevoelige jongen, misschien wel te gevoelig waardoor alles enorm bij hem binnenkwam. Voor mij als alleenstaande moeder met nog twee andere kinderen was het een eenzaam proces. Natuurlijk heb ik vrienden, maar wat was het fijn geweest als ik met andere ouders die in een soortgelijke situatie zitten had kunnen sparren. Dat heb ik echt gemist."

Onbegrip

De twee andere kinderen van Patti waren 13 en 18 jaar toen ze verder moesten zonder hun broer. Volgens Patti waren ze allebei in een keer volwassen. Toen de kinderen kort na het overlijden van Bas weer naar school gingen, was dat een grote deceptie. Op de scholen konden de kinderen nauwelijks rekenen op nazorg of begrip.

Het dieptepunt is als een van de twee niet in aanmerking komt voor een herkansingstoets, omdat dit niet volgens de regels van de school zou zijn. Ook weten veel klasgenoten niet om te gaan met het verlies, wat de verwerking er niet makkelijker op maakt. Voor Patti reden om in actie te komen.

Meer aandacht voor nazorg en preventie in het onderwijs

Samen met haar kinderen besluit ze een website te starten die gericht is op jonge nabestaanden van suïcide. Op de website Stilgeweest.nl kunnen lotgenoten hun verhaal doen en hun ervaringen, verdriet en vragen delen. Volgens Patti Broeder is deze jonge groep van nabestaanden moeilijk te bereiken en is een onderwerp als zelfdoding ook iets wat veel jongeren liever uit de weg gaan. Als het aan Patti ligt is er er nog een wereld te winnen in het onderwijs waar zelfdoding een onderwerp van gesprek moet zijn en waarin ook de leerkrachten en schoolleiding beter moeten worden gevormd, juist ook omdat suïcide de belangrijkste doodsoorzaak is onder jongeren.

Heb je zelf gedachten over zelfdoding en zoek je hulp? Neem dan contact op met 113.

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie