Binnenland
NTRPowNed

Kunnen pyschosociale autopsies als preventiemiddel tegen zelfdoding dienen?

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Kunnen pyschosociale autopsies als preventiemiddel tegen zelfdoding dienen?

Alleen al in Nederland overlijden jaarlijks bijna 2000 mensen door zelfdoding. Bij jongeren is het zelfs de belangrijkste doodsoorzaak. Tijdens de Wereld Suïcide Preventie Week pleit klinisch psycholoog Maryke Geerdink van 113 zelfmoordpreventie er in 5 Dagen voor dat er, net als bij een verkeersongeval of misdrijf, een autopsie zou moeten plaatsvinden.

Een zelfdoding raakt gemiddeld 135 mensen

Volgens Geerdink worden door iedere zelfdoding gemiddeld 135 mensen direct of indirect geraakt. We hebben het dan naast de familie ook over vrienden, collega’s, klasgenoten, docenten of teamgenoten bij de sportvereniging. De groep rondom een slachtoffer kan mogelijk meer inzichten geven in de drijfveren van iemand om voor een zelfverkozen dood te kiezen.

Bij een misdrijf of het overlijden onder verdachte omstandigheden is het heel normaal dat er onderzoek plaatsvindt bij het slachtoffer. Bij suïcide is dat echter niet standaard het geval. Veel familieleden en vrienden blijven met vragen achter over het hoe en waarom.

5 Dagen... over zelfmoord en zelfmoordpreventie

Psychosociale autopsie als preventiemiddel

Maryke Geerdink zou daarom graag zien dat er direct na het overlijden door zelfdoding onderzoek kan worden gedaan. We hebben het dan over psychosociale autopsie: een onderzoeksmethode waarbij de nabestaanden die een dierbare zijn verloren door zelfdoding geïnterviewd worden om te leren van hun verhaal. Daarnaast denkt Maryke dat deze verhalen de deskundigen, maar bijvoorbeeld ook artsen, kunnen helpen in de preventie van zelfdoding.

Heb je zelf gedachten over zelfdoding en ben je op zoek naar hulp? Neem dan contact op met 113

Ster advertentie
Ster advertentie