Onderzoek
HUMANVPRO

Coöperatie Laatste Wil noemt Middel X niet langer ‘humaan’

foto: Argos
  1. Nieuwschevron right
  2. Coöperatie Laatste Wil noemt Middel X niet langer ‘humaan’

De Coöperatie Laatste Wil (CLW) noemt het zelfdodingspoeder Middel X niet langer "humaan". De CLW gaat de tekst op de eigen website hierover aanpassen. Dat bevestigt voorzitter Rob van Doorn na onderzoek van Argos.

Middel X is een chemisch poeder dat door de CLW in 2017 als een legaal humaan zelfdodingsmiddel werd bestempeld. In een uitzending van Nieuwsuur waarin de CLW het middel destijds presenteerde, werd gesteld dat gebruikers er "alleen hoofdpijn" van zouden krijgen. En nog altijd stond op de website van de CLW dat het middel humaan zou zijn.

Inmiddels is er uit verschillende hoeken bewijs dat die stelling niet klopt. Uit grootschalig onderzoek van de GGD Amsterdam blijkt dat er sinds 2017 zeker 172 mensen aan soortgelijke poeders zijn overleden. In de Argos-podcastserie Dolle Mina’s van de dood stelt forensisch arts Karen van den Hondel, die het GGD-onderzoek uitvoerde, dat zeker niet iedereen na inname van Middel X humaan is overleden.

Gerelateerde podcast

Dolle Mina's van de dood

Dolle Mina's van de dood

Ernstiger dan 'normaal sterven'

Na confrontatie met de onderzoeksresultaten en de conclusie van Van den Hondel, komt voorzitter Rob van Doorn van de CLW nu terug op zijn eerdere standpunt. In een interview voor een tv-uitzending van Argos zegt hij: "Het gaat niet zoals in een Hollywoodfilm, zoals velen denken."

Van den Hondel analyseerde meer dan honderd schouwverslagen van mensen die overleden door een zelfdodingspoeder. Daarmee is zij de enige die een beeld heeft van een groot aantal sterfgevallen door Middel X. "Het geeft zeker niet altijd een rustig beeld. Wat we zien is dat mensen soms in de badkamer of de woonkamer liggen en dat zij overal gebraakt hebben. Ik heb enkele verslagen gelezen van mensen die in paniek 112 belden omdat ze moesten braken, het extreem warm kregen, benauwd krijgen, duizelig werden."

Voorzitter Van Doorn van CLW vindt nu dat er beter gesproken kan worden over een 'normaal sterven'. Van Doorn: "Je hebt schokken of je hebt schuim om je mond of je laat je ontlasting lopen. Al dat soort dingen kunnen gebeuren bij normaal overlijden en hetzelfde geldt voor ook het overlijden met Middel X." Maar Van den Hondel stelt dat de door haar geobserveerde overlijdens zeker niet allemaal 'normaal sterven'. "Er is een verschil tussen wat ontlasting laten lopen en een woning vol ontlasting of een spoor van ontlasting."

Bewust van mogelijke bijwerkingen

Het is overigens niet zo dat de CLW zich niet bewust was van de mogelijke bijwerkingen. Al in oktober 2017 schreef toenmalig bestuurslid van de organisatie, Petra de Jong, een onderbouwing van het gebruik van Middel X als zelfdodingsmiddel. Daarin beschreef ze ernstige verschijnselen zoals 'erge verwardheid, epileptische insult, hartritmestoornis, snelle ademhaling en longoedeem'.

Het document werd twee jaar lang achtergehouden. Daarna werd het gepubliceerd op de besloten website van de coöperatie. Ook op dit punt gaat de CLW een aanpassing doen. Alle bekende bijwerkingen worden bekend gemaakt op het openbare deel van de site.

Denk je zelf aan zelfmoord of maak je je zorgen om iemand anders? Dan kun je terecht bij 113.nl

Meer journalistiek speurwerk?

Argos is het onderzoeksjournalistieke programma van de HUMAN en VPRO. Je hoort Argos om de week op zaterdag van 14.00 tot 15.00 uur op NPO Radio 1. Terugluisteren kan via je favoriete podcastapp, of via de website van Argos. Volg Argos ook via Facebook, Twitter en LinkedIn.

Ster advertentie
Ster advertentie