Argos
HUMANVPRO

Coöperatie Laatste Wil strijdt al jaren voor regie over zelfdoding, maar helpen hun acties wel?

foto: Argos
  1. Nieuwschevron right
  2. Coöperatie Laatste Wil strijdt al jaren voor regie over zelfdoding, maar helpen hun acties wel?

Coöperatie Laatste Wil zet zich al jarenlang in voor eigen regie over sterven. Na lang zoeken naar een volgens hen humaan middel, kwamen zij uit op een zelfdodingspoeder dat de naam 'Middel X' kreeg. Door het middel in te nemen kunnen mensen hun eigen dood bepalen. Een aantal leden binnen de Coöperatie verspreidde Middel X, wat een misdrijf is indien iemand het gebruikt. Hebben de acties van de CLW gezorgd voor meer acceptatie over eigen regie over zelfdoding?

"De actie van de Coöperatie Laatste Wil heeft het Openbaar Ministerie als het ware wakker geschud," vertelt gepensioneerd psychiater Boudewijn Chabot tegen Argos. "Overhandigen van een dodelijk middel is expliciet door de wet strafbaar gesteld. Dan is het de taak van ons Openbaar Ministerie om op te treden en de kwetsbare mensen in de samenleving te beschermen. Dat heeft de acceptatie van zelfdoding en gesprek met naasten tien jaar teruggezet."

Op de kaart gezet

Stervensbegeleider Ton Vink erkent de analyse van Chabot. "Ik kan me voorstellen dat de discussie weer wordt teruggebracht tot partijen die tegenover elkaar staan. Terwijl waar je eigenlijk naartoe zou willen gaan, is naar een samenleving die accepteert dat mensen een bepaald recht hebben, namelijk om zelf over hun levenseinde te beschikken. Door de zwart-wit wijze van optreden van de CLW verdwijnt dat proces dat in gang was."

Jos van Wijk, voormalig bestuurslid van de CLW, houdt er een andere visie op na. "Het doodgaan in eigen regie staat op de kaart, dat is niet aan het teruggaan. Het feit dat zoveel mensen niet afhankelijk willen zijn van de euthanasiewet en het feit dat ze patiënt moeten worden voordat ze hun eigen leven mogen beëindigen, staat op de kaart." Een aantal (ex)leden van de CLW belanden voor het verspreiden van Middel X in de rechtszaal, en een aantal van hen werd ook schuldig bevonden.

De hoeveelheid verdachten van hulp bij zelfdoding is sinds de bekendmaking van Middel X in 2018 toegenomen. In de jaren 2014-2017 lag het aantal verdachten voor hulp bij zelfdoding gemiddeld op twee per jaar. Sinds de bedenkmaking is het aantal verdachten van hulp bij zelfdoding toegenomen tot gemiddeld acht per jaar. 85% van de zaken wordt geseponeerd.

Uit rechterlijke uitspraken blijkt dat er minstens 1800 dosissen Middel X zijn verkocht. Hoeveel er daarvan zijn gebruikt is niet bekend.

Een andere route

Het nieuwe bestuur van de CLW heeft inmiddels hun pijlen op een ander plan gezet, genaamd 'Proeftuin Laatste Wil'. Bij de proeftuin zouden tien- tot twintigduizend 55+’ers een zelfdodingsmiddel, bijvoorbeeld Middel X, tot hun beschikking krijgen. Zo wordt hen de mogelijkheid geboden om in eigen regie hun levenseinde te bepalen. Meer dan drieduizend mensen hebben zich al aangemeld om met de proeftuin mee te doen, maar om het plan legaal uit te kunnen voeren is er toestemming vanuit de politiek nodig.

De Tweede Kamer reageerde buitengewoon ongerust op het plan. Een oproep vanuit de Kamer om de hele Coöperatie Laatste Wil te verbieden werd afgewezen door de minister van Volksgezondheid, omdat de oproep niet strafbaar is.

Daarom lobbyt de CLW bij de politiek om de wetgeving aan te passen. 'Wij legden contacten met de woordvoerders van alle fracties in de Tweede Kamer en gaan keer op keer met hen in gesprek om ons verhaal duidelijk te maken en misverstanden uit de weg te ruimen. Ook bij de kabinetsformatie deelden we ons verhaal meermaals met de diverse informateurs,' valt er op de website van de CLW te lezen. Het lobbyen heeft nog geen succes; de wetgeving rondom hulp bij zelfdoding is tot op heden onveranderd.

Denkt u zelf aan zelfdoding of maakt u zich zorgen om iemand anders? Dan kunt u terecht bij 113.nl

Meer journalistiek speurwerk?

Argos is het onderzoeksjournalistieke programma van de HUMAN en VPRO. Je hoort Argos om de week op zaterdag van 14.00 tot 15.00 uur op NPO Radio 1. Terugluisteren kan via je favoriete podcastapp, of via de website van Argos. Volg Argos ook via Facebook, Twitter en LinkedIn.

Ster advertentie
Ster advertentie