Binnenland
KRO-NCRV

Zo kunnen huizen voorbereid worden op wateroverlast

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zo kunnen huizen voorbereid worden op wateroverlast

In Limburg ging het al mis in 2021 en op veel andere plekken in Europa wordt wateroverlast een steeds groter probleem. Maar hoe kunnen Nederlanders zich voorbereiden op dit soort problemen? Michael Teuns, gedeputeerde van provincie Limburg, vertelt bij Spraakmakers over een pilot met woningscans in de regio.

Video niet beschikbaar

"Na de wateroverlast van 2021 kwamen wij er eigenlijk achter dat ongeveer twee derde van de mensen helemaal niet weet hoe ze zichzelf überhaupt kunnen beschermen op het moment dat water komt en het klimaat verandert", zegt Teuns. Dat geldt ook voor overheden. "Wij kunnen zeker in deze tijd niet uitsluiten dat er een keer water komt."

Pilot woningscan

Daarom wordt er een pilot gestart waarbij duizend woningen in Limburg en de hoogste risicogebieden gebruik kunnen maken van een woningscan. "Dan komt er iemand bij jou langs die samen met jou door jouw huis loopt om te kijken wat jij zelf kan doen om hier water buiten te houden en welke maatregelen je kunt nemen", vertelt Teuns.

Maatregelen

Een expert geeft dan een totaaladvies over waar het water vandaan komt en wat je daartegen kunt doen, "bijvoorbeeld je kelderluik dichtmaken, een terugslagklep in je riolering zetten zodat het water op het moment dat de riolering vol is niet via het toilet of via de badkuip naar boven komt." Maar ook bijvoorbeeld een schot voor de deur. Volgens Teuns variëren deze maatregelen in prijs, van "niks" tot een "paar honderd euro."

Risicomijding

Daarnaast wordt er gedacht aan het mijden van risico's, bijvoorbeeld door niet meer te bouwen in gebieden waar overstromingen mogelijk plaats kunnen vinden. "Je moet mensen erop attenderen dat je in dit klimaat niemand kan garanderen dat je niet een keer water binnenkrijgt", zegt Teuns. "En op het moment dat het dan gebeurt, moet je wel weten hoe je zoveel mogelijk schade kan voorkomen."

Waterlabel

Bovendien wordt er gekeken naar iets als een waterlabel voor huizen, vergelijkbaar met energielabels. "Op welke woning ligt deze plek? Want je merkt ook dat heel veel mensen zich pas na 2021 bewust zijn geworden van de plek waar ze wonen. Die hebben een aantal jaren geleden een huis gekocht, hebben er niet over nagedacht wat overstromingsrisico's zijn en worden opeens geconfronteerd", aldus Teuns.

Verzekering

In Zwitserland is het al verplicht om in bepaalde gebieden een verzekering voor je huis af te sluiten, omdat het in een risicogebied valt. Met de woningscan is het de bedoeling om mensen bewuster te maken van de risico's die ze lopen. "We willen juist volledig in die helpende stand zitten en mensen ook dienstbaar zijn", zegt Teuns.

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie