Lichtpuntjes in onrustige tijden: 'Mensen zien de omgeving somberder in dan het daadwerkelijk is'
- Nieuws
- Lichtpuntjes in onrustige tijden: 'Mensen zien de omgeving somberder in dan het daadwerkelijk is'
Wanneer je het nieuws volgt, kun je met een vervelend gevoel achterblijven. Met oorlogen, handelsheffingen, politieke onrust, klimaatverandering en ga zo maar door, kan het nogal overweldigend zijn. Maar er gebeuren heus ook goede dingen in de wereld. "Mensen zien de omgeving somberder in dan het daadwerkelijk is", zegt Maarten Keulemans, wetenschapsjournalist van De Volkskrant, bij Spraakmakers.
Er zijn genoeg voorbeelden van goede bewegingen in de wereld. Zo is het aantal aanmeldingen voor de pabo flink gestegen, is de ziekte polio uitgeroeid en wordt er 20 miljoen ton minder CO2 uitgestoten in Europa doordat we steeds meer elektrisch rijden. "Het gaat eigenlijk redelijk, een klein beetje, de goede kant uit", stelt Keulemans.
Experiment
Keulemans deed voor De Volkskrant een experiment met portemonnees die hij op verschillende plekken neerlegde, met een visitekaartje en wat geld erin. Vervolgens wachtte de journalist of mensen het terug zou brengen. Van de 15 portemonnees werden er 13 teruggestuurd. "Dat geeft aan dat mensen te vertrouwen zijn."
In de wetenschap is er een fenomeen, het negativiteitsbias, waarbij mensen denken dat anderen "slechter" zijn dan zijzelf en bijvoorbeeld zo'n portemonnee niet zouden teruggeven. "Mensen denken: iemand mist dit heel erg, laat ik het teruggeven", legt Keulemans uit. Die negativiteitsbias klopt dus niet.
Overeenkomsten zoeken
Boaz Cahn is initiatiefnemer van Deel de Duif, waarbij moslims en joden samenwerken om moslim- en Jodenhaat tegen te gaan. Aanleiding was de "verharding in de samenleving" na het geweld in het Midden-Oosten. "Ga op zoek naar overeenkomsten, die kun je vinden met mensen waarvan je het gevoel hebt dat ze recht tegenover je staan op dat gebied", tipt Cahn.
Toekomstige leiders
"Wat mij heel erg hoop geeft, is dat jongeren en kinderen heel goed zijn in verbinden. Zij kunnen dit veel beter dan volwassenen", concludeert Cahn. Ook Margit Bosch van de SAIL Academy is optimistisch over de toekomstige leiders. "Jonge mensen kijken anders naar de wereld dan wij, een nieuwe en frisse manier. Als je de invalshoeken van de jonge en oudere generatie mixt, krijg je veel meer. Zij zijn de toekomstige leiders, we kunnen ze het beste nu al uitdagen om mee te denken over vraagstukken."
Onderstroom
Lieke de Kok is docent Nederlands en geschiedenis en wil jongeren enthousiasmeren om meer te lezen "door te laten zien wat voor boeken er zijn, waar het over gaat en door jongeren mee te nemen in het proces ervoor zorgt dat ze het plezier erin terugkrijgen." Beller Pieter Klok kijkt naar de "onderstroom" in de samenleving voor "hoop in de toekomst."
"Blijf lekker bij jezelf en doe de dingen die jou een goed gevoel geven", adviseert luisteraar Tineke Bulder. Beller Jos van Eijndhoven is "een beetje bang" door de ontwikkelingen in de wereld. "Dichtbij jezelf blijven en kijken wat je goed kan doen en waar je invloed op kunt uitoefenen. Maar dat is steeds minder zo."
Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers
Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!