VvE-conflicten in de toekomst oplossen met wijkrechters?
- Nieuws
- VvE-conflicten in de toekomst oplossen met wijkrechters?
Nederland, een land met ruim acht miljoen woningen, waarvan maar liefst 1,4 miljoen deel uitmaken van een Vereniging van Eigenaren (VvE). Burenruzies liggen daarbij op de loer. Uit een rondgang van Vereniging Eigen Huis blijkt dat bij 40 procent van de VvE's sprake is van langer lopende conflicten over gezamenlijke uitgaven voor bijvoorbeeld onderhoud en verduurzaming. Die ruzies leiden tot rechtszaken en verpesten het woonplezier, maar bij wie ligt de verantwoordelijkheid om deze ruzies op te lossen? "Er ligt steeds meer verantwoordelijkheid bij de overheid en dat is fijn", zegt Kees Oomen van stichting VvE Belang bij Spraakmakers.
Video niet beschikbaar
Discussies over investeringen, verduurzamingen en overlast. De gemoederen lopen binnen veel VvE's hoog op. Zo ook bij luisteraar Berna Reiniers. Na eigen verduurzaming in haar appartement, maakt zij geen gebruik meer van de centrale verwarming. Toch eist haar VvE meebetaling voor de vaste verwarmingskosten. Aangezien zij dit onterecht vindt, wordt zij tot rechte gedaagd. "Dit vind ik buiten proportioneel", zegt Reiniers. "Daar zit niemand op te wachten."
'Loopt voor de muziek uit'
Oomen van stichting VvE Belang ziet veel conflicten in de praktijk. "Het genoemde percentage gaat over langdurige conflicten. Als je naar conflicten op zich kijkt, zijn die er in bijna iedere VvE", zegt Oomen. Volgens Oomen komt er ook een boel op woningeigenaren af. "Veel conflictsituaties kunnen aan de hand van mediation en open communicatie worden opgelost", stelt Oomen.
"Maar het is een heel juridisch dingetje, een VvE. Wanneer je lid bent, komt dat ook met verantwoordelijkheden." Volgens Oomen ligt er tegenwoordig steeds meer verantwoordelijkheid bij de overheid. "En dat is fijn, want de VvE's lopen eigenlijk voor de muziek uit, met eigen KVK-nummers en de grootte van leningen en investeringen."
VoorRecht
Vanuit luisteraars komen veel verhalen over conflicten in VvE's, tot aanstalten voor verhuizingen aan toe. Oomen wijst op een nieuw initiatief, genaamd voorRecht. Pieter van Riemsdijk richtte dit initiatief op en het blijkt een succes. Via de website van voorRecht kunnen VvE-leden hun vragen stellen en advies krijgen. Daarnaast kunnen mensen aangeven of ze het zelf willen aanvliegen of hun probleem via een andere weg willen oplossen, waarna voorRecht de vragende adviseert. Daarnaast helpt de overheid steeds meer mee om wijkrechters te organiseren. Volgens Riemsdijk wordt juridische hulp zo toegankelijker en laagdrempeliger gemaakt.
Met voorRecht hoopt Van Riemsdijk in ieder geval een grote stap te zetten met het makkelijker oplossen van problemen tussen VvE'ers. "We willen voorkomen dat conflicten escaleren", zegt Van Riemsdijk. "We merken namelijk dat mensen vaak in een probleem blijven zitten en dat maakt het woonplezier alsmaar kleiner."
"In gesprek blijven en elkaar een beetje gunnen", tipt Spraakmaker Bart Rutten, artistiek directeur van het Centraal Museum in Utrecht, aan VvE-leden.
KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.