Binnenland
KRO-NCRV

Plan minister De Jonge over bouwen in de regio roept weerstand op: 'Technocratisch en top down'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Plan minister De Jonge over bouwen in de regio roept weerstand op: 'Technocratisch en top down'

Minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting wijst zes gebieden buiten de Randstad aan waar na 2030 één miljoen woningen moeten komen. Volgens onderzoeker René Cuperus gaat dit enorme weerstand oproepen. "Een beetje top down en technocratisch regio's aanwijzen, dat is nu nét de politiek waar mensen de buik vol van hebben", zegt hij bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

Omdat de Randstad vol is, moeten de nieuwe woningen volgens minister De Jonge in delen van Limburg, Twente, Gelderland, Noord-Brabant en de noordelijke provincies komen.

'Voordeel voor de regio ontbreekt'

René Cuperus is onderzoeker en een van de schrijvers van de Atlas van Afgehaakt Nederland. Ondanks de luide roep aan Den Haag om meer regie te nemen op dit dossier, gaat dit plan volgens hem niet in goede aarde vallen. "Je zult mensen duidelijk moeten maken wat het voordeel van deze enorme bouwopgave voor de regio is. Dat ook hún woningnood wordt opgelost en dat het nieuwe economische kansen en voorzieningen biedt. Dat zie ik nu niet terug."

Regio-opstand

Volgens Cuperus ging de laatste landelijke verkiezingen ook over de tegenstellingen tussen (Rand)stad en platteland. De verkiezingsuitslag, waarbij NSC en BBB groeiden, ziet hij als een signaal: een soort 'regio-opstand'. "Over een maand hebben we een nieuw kabinet. Het is nu te gehaast om zo’n enorm ingrijpende beslissing te presenteren. In een democratie moet je daar een goed gesprek over hebben."

'Hengelo is ook al vol'

Spraakmakers-luisteraar mevrouw De Puit verhuisde in 2010 van Amstelveen naar Hengelo. Sindsdien heeft ze het ook daar volgebouwd zien worden. "Hengelo zit al bijna tegen Borne aan. Hier past niets meer bij." Volgens haar moet de oplossing veel meer gezocht worden in de reeds bestaande, leegstaande bouw. "Maak dáár woningen van. Je kunt toch niet blijven volbouwen?"

Omroep Gelderland maakt al jaren verhalen over deze bouwopgave in deze provincie. Volgens hoofdredacteur Sandrina Hadderingh kan deze enorme opgave niet volbracht worden, omdat andere zaken, zoals ontsluiting, infrastructuur en stikstoflimiet, niet op orde zijn. "En het stroomnet is vol. Dus al zouden we het willen, het is geen optie."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie