Binnenland
KRO-NCRV

Airco 'overbodig' in Nederlands klimaat: 'Zorg liever voor betere isolatie en ventilatie'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Airco 'overbodig' in Nederlands klimaat: 'Zorg liever voor betere isolatie en ventilatie'

De afgelopen vijf jaar werd bijna negentig procent van alle airco's aan particulieren verkocht. Daarmee stijgt het aantal huizen met een airco in ons land snel, blijkt uit een nieuwe studie van TNO. Maar wat zijn de gevolgen hiervan en is een airco überhaupt wel nodig in ons Nederlandse kikkerlandklimaat? "Het elektriciteitsnet wordt zo steeds zwaarder belast", zegt Renee Kooger, TNO-onderzoeker, bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

Naar verwachting van TNO bezit over zes jaar veertig procent van de huishoudens in Nederland een airco. "Het elektriciteitsverbruik gaat in 2030 met vijf procent omhoog vanwege de airco", stelt Kooger. Het elektriciteitsnet zal hierdoor nog zwaarder belast worden en de uitstoot van airco's warmen steden nóg meer op. "Het is heel aantrekkelijk om de airco stom te vinden", zegt Arjen Fortuin, NRC Ombudsman.

Even afkoelen

Waar we de afgelopen jaren veel bezig zijn geweest met warmte in onze huizen te houden, oftewel warmtetransitie, willen we deze tegenwoordig steeds meer buiten houden in de zonnige maanden. "Het temperatuurverschil tussen binnen en buiten moet niet te extreem zijn", zegt Saskia Kloet van het Longfonds. Zij raadt aan om in huis beter te ventileren in plaats van een airco aan te leggen. "Als de luchtvochtigheid te laag wordt, kan dit gezondheidsklachten opleveren en een te hoge luchtvochtigheid kan schimmel veroorzaken. Daar kunnen mensen ook weer last van krijgen."

Vergroenen en isoleren

Volgens Kooger zijn er verschillende alternatieven om de warmte buiten te houden. "Zorg voor een groene tuin, een tegeltuin zorgt voor extra warmte. Houdt ramen overdag dicht en zet deze pas open wanneer het koeler is buiten. Daarnaast dient er gekeken te worden naar zonnewering, om de zonnestralen buitenshuis te houden."

Een goede isolatie staat volgens Gwen Jansen van Milieu Centraal op één. "Tweederde van de huizen is nog niet volledig geïsoleerd", zegt Jansen. "Daar kan een boel winst op behaald worden. Dit heeft ook het voordeel dat in de koudere maanden warmte binnen wordt gehouden." Volgens Jansen zou dit de airco binnen ons klimaat overbodig maken.

Multifunctioneel

Naast de koelfunctie maken veel mensen gebruik van de warmtefunctie van een airco. Jacco Hassefras, van airco-leverancier en montagebedrijf Klima Comfort, ziet dit in de praktijk bij het installeren. "Veel mensen installeren in de zomer een airco ter verkoeling, en in de wintermaanden in woonkamers voor verwarming."

Hassefras ziet dat veel van de huishoudens moeite hebben met de ethische afweging wat betreft de klimaatnadelen die een airco met zich meebrengen. "Maar je kan met een airco wel plaatselijk verwarmen in plaats van de centrale verwarming aan te slingeren. Dat scheelt veel in kosten." De airco-leverancier ziet ook een alternatief op de markt ontstaan, namelijk het installeren van zonnepanelen, met een aangesloten accu die zorgt voor de elektriciteit voor een airco.

Alternatief

"Hierdoor belast ik het elektriciteitsnet niet", zegt luisteraar Yigaël Soesan. Hij heeft deze techniek al toegepast in zijn eigen huis. Wat het prijskaartje hiervan is? "De prijs van zonnepanelen is enorm gedaald. Je hebt al tien panelen voor nog geen drieduizend euro en een accusysteem voor 1500 euro. Het airco-systeem is wel prijzig, met zesduizend euro die ik eraan kwijt was voor een eengezinswoning. Dit klinkt als enorm veel geld, maar m'n terugverdientijd is enorm gedaald en in de wintermaanden bespaar ik een boel gas." Een grote investering met een duurzame uitkomst, aldus Soesan.

"Het opwarmen door middel van een airco zou voor twee à drie vertrekken nog kunnen als bijverwarming, maar dan heb je geen verwarmd tapwater. Waar je alsnog gas voor nodig hebt", stelt Jansen. "Toch maar beter isoleren. Dat betekent minder tocht in de winter en minder warmte in de zomer. Dubbelwinst, dus!"

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie