Binnenland
NOS

Grote risico's voor Nederland door klimaatverandering

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Grote risico's voor Nederland door klimaatverandering

Klimaatverandering veroorzaakt in Nederland nu al grote risico's en dat zal alleen maar toenemen. Dat zegt het Planbureau voor de Leefomgeving in een nieuw klimaatrapport. Frank van Gaalen, een van de auteurs van het klimaatrapport, vertelt erover in het NOS Radio 1 Journaal.

Het Planbureau voor de Leefomgeving noemt drie grote trends in hun nieuwe rapport. Het wordt in de toekomst droger, warmer en natter in Nederland. De gevolgen van deze klimaattrends brengen ieder eigen risico's met zich mee. De meeste van deze risico's zijn goed te voorspellen, zoals het warmer worden van de seizoenen en een versnelde stijging van de zeespiegel. Waterschaarste is volgens Van Gaalen het meest dringende risico.

Langere droge periodes

De waterschaarste vertaalt zich naar langere droge periodes, een stijgende vraag naar drinkwater en watertekorten in de landbouw. Van Gaalen: "We zien dat tijdens droge perioden de drinkwatervraag toeneemt, waardoor er meer drinkwater wordt opgepompt. Ook de beregening vanuit de landbouw neemt toe, in droge jaren verdrievoudigt de watervraag vanuit de landbouw. Dus dat betekent dat we expliciete keuzes moeten maken wie we voorrang geven in perioden van waterschaarste. Dat is een afweging van belangen dus hier ligt een taak voor politiek en beleid. Het is zoeken naar een balans."

Het opslaan van water is niet altijd een optie om de waterschaarste tegen te gaan. In sommige gebieden is het opslaan heel lastig. "In nattere periodes wil de landbouw het overtollige water zo snel mogelijk kwijt, want boeren willen het land op kunnen. Dus het is zoeken naar een balans."

Maatregelen

Goed voorbereiden op deze risico's is noodzakelijk en urgent volgens Het Planbureau voor de Leefomgeving. Tegen de toenemende warmte kan het helpen om voor veel schaduw en verkoeling te zorgen in parken en steden. Om te voorkomen dat we natte voeten krijgen, is nadenken over waar nieuwe huizen gebouwd worden belangrijk.

"Het lastige van de onverwachte weersomstandigheden is dat je niet weet wanneer een waar ze zich voordoen. Het is daarom ook belangrijk dat als er iets gebeurd, dat mensen op tijd worden gewaarschuwd en zich bewust zijn van de risico's en weten wast ze moeten doen als zo'n overstroming of hittegolf zich voordoet" vult Van Gaalen aan.

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Grote risico's voor Nederland door klimaatverandering

Ster advertentie
Ster advertentie