Buitenland
VPRO

Fossiele lobby bemoeide zich met strengere wetten tegen klimaatactivisten

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Fossiele lobby bemoeide zich met strengere wetten tegen klimaatactivisten

In de verschillende Amerikaanse Staten is door olie en gasmaatschappijen meegewerkt aan strengere wetten om klimaatactivisten te veroordelen. Dat ontdekte de Britse krant The Guardian. Redacteur Djuna Kramer vertelt erover in Bureau Buitenland.

Video niet beschikbaar

Tien jaar achter tralies

Lobbyisten van het Amerikaanse olie- en gasbedrijf North American Oil hadden een sleutelrol in het opstellen van anti-protestwetten, schrijft The Guardian. Daardoor kunnen geweldloze activisten die bijvoorbeeld wegen blokkeren of zich vastketenen aan graafmachines of bomen tot wel tien jaar achter de tralies belanden. The Guardian kreeg inzage in e-mails die lieten zien dat lobbyisten de strengere wetten hielpen opstellen.

Zorgwekkende straffen

Het past binnen een breder patroon van harder optreden tegen klimaatactivisten, zegt Djuna Kramer. "Er is in de afgelopen jaren in veel Westerse landen hard gestraft. Mensenrechtenorganisaties spreken daar hun zorgen over uit." Klimaatrechtengroep Climate Rights International noemt de hardere straffen in een recent rapport een zorgwekkende trend. Zij noemen onder andere het voorbeeld van Just Stop Oil-activisten die celstraffen van 4 en 5 jaar kregen voor het plannen van een snelwegblokkade. Ook Nederland komt in het rapport voor. Hier werd acteur en activist Sieger Sloot veroordeeld voor opruiing nadat hij op X had opgeroepen deel te nemen aan de A12-blokkade.


Quote

Klimaatactivisten zijn in de afgelopen jaren in veel westerse landen hard gestraft. Mensenrechtenorganisaties spreken daar hun zorgen over uit.

Djuna Kramer

Dubbele standaard van het Westen

Climate Rights International wijst erop dat dezelfde landen die hard optreden tegen klimaatactivisten, zich elders in de wereld wel hard maken voor een betere omgang met demonstranten. Dat wringt, zegt Donald Pols, directeur van Milieudefensie, in Bureau Buitenland. "Je moet je voorstellen dat je in China bent en mensen aanspreekt op hoe ze omgaan met de Oeigoeren of de Tibetanen. Een onderhandelaar van de Chinese overheid zegt dan meteen: o ja, maar ik heb op tv gezien dat bij jullie demonstranten ook hele lange gevangenisstraf krijgen."

Amerikaanse verkiezingen in de ban van Midden-Oosten & Afghaanse bewakers: hebben we niks geleerd van Srebrenica? - Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie