De functie van de wispelturige aftelklok van het fietsstoplicht
- Nieuws
- De functie van de wispelturige aftelklok van het fietsstoplicht
Herken je het? Dat je met één been aan de grond staat voor een stoplicht, op de knop drukt en het aftelklokje begint. Het lijkt nog wel een minuutje te duren, maar ineens springt het licht toch al op groen. Marco van Burgsteden van het kennisinstituut voor infrastructuur, openbare ruimte, verkeer en vervoer, en werk en veiligheid (CROW), weet er alles van en deelt zijn kennis bij Spraakmakers.
Video niet beschikbaar
Het heet helemaal geen aftelklok, stelt Van Burgsteden. "Heel formeel heet het een wachttijdindicator, al noemen we het vaak een wachttijdvoorspeller." Van Burgsteden vindt het zelf geen onvoorspelbaar ding. "Je weet altijd dat hij aftelt. Hoe snel het dat doet, is afhankelijk van de drukte op het kruispunt."
Wanneer er een vaste tijd aan de voorspeller zou worden vastgehangen, zou dat betekenen dat je vaak onnodig lang zou moeten wachten. "Het is meer een soort comfortregel", zegt Van Burgsteden. "Je weet dat het stoplicht je opgemerkt heeft en dat het jouw aanvraag aan het afhandelen is."
Middenrood
Het aftellen van het fietsstoplicht geeft dus eigenlijk aan dat je gezien wordt. Dat onvoorspelbare van het aftellen, ligt aan het feit dat het verkeer ook onvoorspelbaar is, stelt Van Burgsteden. Daarnaast heeft het nog een effect: "We merken dat mensen minder door het middenrood gaan."
In de verkeersregelstechniek bestaan er de categorieën donkerrood, middenrood en lichtrood. "Bij donkerrood duurt het nog wel even voordat het licht op groen gaat. Als je dan oversteekt, kan er nog allemaal verkeer langskomen. Dat is gevaarlijk", zegt Van Burgsteden.
Uit onderzoek in Tilburg van een jaar of tien geleden, bleek al dat fietsers nog steeds door rood rijden, maar dan wel vaker door het lichtrood. "Je moet natuurlijk niet door rood rijden, maar door het lichtrood rijden. Dat je het op de timer ziet, is al beter dan onwetend door rood te rijden."
KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.