Binnenland
KRO-NCRV

Fietshelm moet 'sexy' worden: 'Als je ziet dat anderen het doen, ga je het zelf ook doen'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Fietshelm moet 'sexy' worden: 'Als je ziet dat anderen het doen, ga je het zelf ook doen'

Barry Madlener, minister van Infrastructuur en Waterstaat, pleit ervoor dat meer Nederlanders een helm gaan dragen op de fiets. Niet alleen de fatbike-gebruikers en e-bikers moeten eraan geloven, maar heel fietsend Nederland. Een helmplicht komt er nog niet, maar de overheid zal het dragen van een helm flink gaat promoten. Dick de Waard, adjunct-hoogleraar Verkeerspsychologie en mobiliteitsbehoud aan de Rijksuniversiteit Groningen, vindt het een goed idee. "Maar ik denk niet dat je al te veel moet verwachten van een campagne", zegt De Waard bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

De fietshelm-campagne moet het dragen van een helm gaan promoten, maar De Waard verwacht niet dat het "vandaag of morgen" iedere Nederlander zal overtuigen. "Er is te veel weerstand", zegt de adjunct-hoogleraar. "Het helpt om het acceptabel te maken in de toekomst, maar zal er niet toe leiden dat mensen een helm nu op gaan zetten."

Lastig proces

In landen als Denemarken en Engeland worden fietshelmen veel vaker gedragen, maar de Nederlandse verkeerssituatie "is echt anders", aldus De Waard. Zo zijn onze fietspaden veelal gescheiden van de autoweg. Het wordt dan ook een "lastig proces" om het dragen van een helm gangbaar te maken.

'Sexy maken'

"Als je ziet dat anderen het doen, ga je het zelf ook doen. Het zou sexy moeten worden om het te dragen, niet iets wat lastig is om mee te nemen", vervolgt De Waard. Neuroloog Marcel Ariës stelt voor om fietsen niet meer te verkopen zónder een helm. "Het moet erbij horen als accessoire. Een helm moet onderdeel zijn van de fiets. Iets dat je altijd bij je hebt en makkelijk kunt opbergen."

Kritische massa

Ariës verwacht dat de weerstand tegen de fietshelm "binnen een aantal jaar" zal veranderen. "Wat het goede van dit plan is, is dat het Nederlanders op een positieve manier wil overtuigen van het dragen van een helm. Het is heel voorzichtig." André van Schie, gedeputeerde mobiliteit bij de gemeente Utrecht, vindt dat het "normaal" moet worden om een helm te dragen. "Daar heb je een kritische massa voor nodig die 'm dragen", stelt Van Schie.

'Ongeluk zit in een klein hoekje'

"Je hersenen zijn het kwetsbaarste onderdeel van je bestaan. Als je ook maar iets kan doen om dat te beschermen, is dat heel verstandig", gaat Van Schie verder. In zijn gemeente Utrecht worden er promotieacties gehouden, waarbij mensen korting krijgen bij de aanschaf van een helm. "Zelfs als je uit stilstand valt, kun je ook naar terechtkomen. Een ongeluk zit in een klein hoekje."

Beller Wouter van Rènnes vindt dat fabrikanten helmen in "aantrekkelijkere vormen en kleuren" moeten maken. "Dan kun je jongere fietsers ook overhalen", zegt Van Rènnes, die voor een verplichting is. Luisteraar Marjan Merkers zag een ongeluk gebeuren en draagt sindsdien altijd een helm. Beller Rian Vis wordt "heel boos" als er een helmplicht komt. "Weet je wat het gevaar is? Die fatbikes."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie