Zerotolerancebeleid voor alcohol in het verkeer te lastig? 'Bij andere Europese landen is 0,2 de standaard'
- Nieuws
- Zerotolerancebeleid voor alcohol in het verkeer te lastig? 'Bij andere Europese landen is 0,2 de standaard'
Uit een enquête van Ipsos I&O in opdracht van Fonds Slachtofferhulp blijkt dat driekwart van de Nederlanders een zerotolerancebeleid wat betreft alcohol in het verkeer steunt. Op dit moment is 0,5 promillage toegestaan, wat neerkomt op zo'n twee glazen met alcoholhoudende drank. "Bij andere Europese landen is 0,2 de standaard. Dat kunnen we invoeren", zegt Wim van Dalen, directeur van Stichting Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid, bij Spraakmakers.
Video niet beschikbaar
Het alcoholgebruik in het verkeer moet niet alleen naar nul, ook veelplegers moeten harder aangepakt worden, blijkt uit de enquête. Zo zou ook het alcoholslot moeten terugkeren voor mensen die zich niet aan de regels houden. Maar naar 0,0 promillage gaan is "lastig", aldus Van Dalen. "Bij andere Europese landen is 0,2 de standaard. Dat kunnen we invoeren."
Welk promillage?
Er zit namelijk ook alcohol in sommige bonbons, tiramisu, wanneer fruit overrijp raakt of wanneer een vruchtensap te lang is blijven staan. "Daarom is 0,2 handiger", zegt Van Dalen. Daarnaast zou er betere handhaving moeten zijn. "Je moet als rijder het gevoel hebben dat je regelmatig gepakt kan worden, dat je politie overal kan tegenkomen", vertelt Van Dalen.
Politiecontrole
Op dit moment zijn er maar weinig alcoholcontroles, omdat de locatie waar dat dan gebeurt al snel via sociale media wordt gedeeld om mensen te waarschuwen. "Maar het zou zeker kunnen werken. De bedoeling is niet dat je bekeurd wordt, maar dat het idee er is dat je gecontroleerd kunt worden", meent Van Dalen.
BOB
Van Dalen is geen fan van de BOB-campagne, wat een afkorting is voor 'bewust onbeschonken bestuurder'. "Het laat niet zien hoe het is wanneer je onder invloed rijdt en de ernst van de schade. Bovendien suggereert het dat iedereen drinkt, behalve die arme BOB."
Eva Ehrlich, coördinator bij het Trimbos-instituut, benadrukt dat mensen verschillend reageren op kleine hoeveelheden alcohol. "De een krijgt een hoger percentage in het bloed dan de ander bij dezelfde hoeveelheid alcohol. Daarnaast is het beleving." Bovendien kost het je lever zo'n uur tot anderhalf uur om één standaardglas alcoholhoudende drank af te breken. "Daarin zit nog variatie. Het ene lichaam is het andere niet."
Restalcohol
Ook moet men bewust zijn van restalcohol de dag nadat je hebt gedronken, meldt Ehrlich. "Als je 's avonds veel drinkt, kan het zijn dat je de volgende ochtend nog te veel alcohol in je bloed hebt om te mogen rijden." Marian de Kort, trainer bij hulporganisatie Trafieq, adviseert mensen om alcohol en auto's helemaal niet te combineren. "Mensen nemen zich voor om één of twee glazen te drinken, maar alcohol haalt voor sommigen een grens weg."
Piloten
Beller Daan Beeke is helemaal voor een zerotolerancebeleid en vergelijkt het met piloten die ook geen druppel mogen drinken. "Je hebt een grote verantwoordelijkheid als je in een auto gaat zitten. Het is heel eenvoudig om te zeggen dat alcohol daar geen plek in heeft." Luisteraar Erik Cats heeft zelf weleens met een slok op achter het stuur gezeten en waarschuwt ertegen. "Het is een gevaarlijke machine. Je eigen verantwoordelijkheid nemen, is scheef."
Voor beller Tineke Bulder, die werkt in een dorpshuis, brengt borrelaars nog weleens naar huis. "Ook al rijd je 50 meter, er kan iets gebeuren." Luisteraar Klaske Houweling merkt na één glas al dat haar reactievermogen minder wordt en kiest er dus voor om maar helemaal niet te drinken wanneer ze autorijdt. "Formeel mag je rijden, maar ik vind het onverantwoord. De een reageert heel anders dan de ander."
Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers
Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!