Binnenland
NOS

Er komt grootschalig onderzoek naar de Zeelandbrug

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Er komt grootschalig onderzoek naar de Zeelandbrug

De provincie Zeeland tekent een overeenkomst met de TU Delft en andere organisaties om de staat van de Zeelandbrug te onderzoeken. Die brug werd in 1965 gebouwd en zal waarschijnlijk in de komende jaren gerenoveerd of zelfs vervangen moeten worden. Eén van de betrokkenen bij dit onderzoek is ingenieursbureau Witteveen en Bos, en Floris Besseling is daar projectleider en vertelt erover in het NOS Radio 1 Journaal.

Video niet beschikbaar

"Op dit moment gebeurt monitoring niet", aldus Besseling. Er zijn wel wat controles door de provincie die de provincie elke twee jaar uitvoert. "Maar het onderzoek dat er nu aan zit te komen is wel echt anders."

Verkeer

In het onderzoek dat nu van start gaat zijn herberekeningen erg belangrijk. Zo is de belasting van de brug veel meer dan toen hij werd gebouwd, er is meer verkeer. "Bij die herberekeningen kijken we simpel of de brug in de toekomst nog sterk genoeg is", aldus Besseling. "Bij die herberekeningen zitten allemaal aannames, dus hoe reageert een brug dan op het verkeer of weer?" Deze aannames zijn alleen best onzeker en dus is de monitoring belangrijk. "Zo kunnen we de herberekeningen van de brug beter uitvoeren", zegt Besseling. Doel is dan om meer zekerheid te krijgen over hoe de toekomst van de brug eruit komt te zien.

De provincie Zeeland wil niet voor verrassingen komen te staan en daarom zijn ze dit project gestart. "Als er dan uitkomt dat er toch flink wat problemen zijn, dan moeten we dan gaan kijken hoe we daar het beste mee om kunnen gaan." Besseling noemt de Zeelandbrug echt een kunstwerk en dus zou het zonde zijn als hij moet worden vervangen.

Icoon

Dat de brug iconisch is, komt onder andere door de lengte. Volgens Besseling zijn er internationaal ook weinig bruggen die te vergelijken zijn met de Zeelandbrug. Vooral ook het belang van de brug is niet de onderschatten. "Toen hij werd gebouwd veranderde dat echt het leven van de Zeeuwen." Maar of de brug er in de toekomst nog hetzelfde uitziet moet dus blijken, mede dankzij dit onderzoek. Want of het een renovatie wordt of misschien zelfs vervanging moet nog blijken. Dat ligt allemaal aan de staat van de Zeelandbrug.

Staat van de Zeelandbrug wordt onderzocht

Ster advertentie
Ster advertentie