Wat kan Nederland verwachten van de viering van 750 jaar Amsterdam?
- Nieuws
- Wat kan Nederland verwachten van de viering van 750 jaar Amsterdam?
Het 750ste jubileumjaar is het afgelopen weekend van start gegaan in Amsterdam. Een jaar lang hangt onze hoofdstad de slingers op en dat betekent een scala aan evenementen. Femke Halsema, de burgemeester van Amsterdam, vertelt bij Spraakmakers wat Nederland kan verwachten van het jubeljaar.
Video niet beschikbaar
Het 750-jarig bestaan van Amsterdam is officieel nog een jaar weg, maar het is "gebruik" om dat het jaar ervoor al te vieren, legt Halsema uit. "We eindigen met een enorme knal volgend jaar", verzekert de burgemeester van de stad. En het belooft een spektakel te worden. "Het is een feest van de hoofdstad. Heel Nederland is uitgenodigd."
De planning
Maar wat staat er dan allemaal op de planning tijdens het feestjaar? Sail Amsterdam keert na tien jaar terug, de Pride en de marathon worden groots gevierd, er zijn "overal" tentoonstellingen en theatervoorstellingen over het 750-jarige bestaan, evenals sportwedstrijden verspreid over de stad en op het Westergasterrein komt een maquette die de toekomst van de stad weerspiegelt, somt Halsema op.
21 juni
Daar blijft het niet bij. Op 21 juni, de langste dag van het jaar, wordt er een groot feest gevierd op de Ringweg van Amsterdam. "Het spektakel op de Ring verheug ik me heel erg op", zegt Halsema. "Voor nu opgroeiende generaties betekent het dat je kan skaten en dansen op de autosnelweg. Dat is heel bijzonder."
Stadsproblemen
Halsema erkent ook de issues waar Amsterdam op dit moment mee te dealen heeft en blikt vooruit. "Ik hoop dat jongeren een huis hebben gevonden. Dat is een groot probleem. Ik hoop dat de stad jong is. Een groene stad met veel bomen en autovrije straten", zegt de burgemeester over de toekomst van Amsterdam.
Aanhoudende bron van ergernis
"Veranderingen in een stad bewegen langzaam en kent tegenslagen en grote vooruitgangen. Veel mensen klagen over de huidige staat van de stad, maar in de geschiedenis van zo'n stad zit veel ellende en tegenslagen. Is de stad op de goede weg? Soms wel, soms niet", gaat Halsema verder. Daarbij noemt ze het afvalprobleem als één van de issues waar zo snel mogelijk een oplossing voor moet komen. "Dat is een aanhoudende bron van ergernis en word ik zelf ook gek van."
Klaagzang
Amsterdammers staan ook bekend om hun "geklaag". "Ik ben eigenlijk meer van het geklaag gaan houden. Als Amsterdammers daarmee stoppen, is er wel wat aan de hand", reageert Halsema. Eén van de grote klachten van Amsterdammers is de hoeveelheid toeristen die jaarlijks naar de stad komen. Zo'n 20 miljoen toeristen bezoeken de hoofdstad, waar er nog geen één miljoen inwoners zijn. "De druk op onze stad is gigantisch. Dat mensen klagen, begrijp ik goed."
Internationalisering
"Amsterdam is van oudsher een internationale stad. Dat is niet gisteren begonnen, dat is altijd zo geweest. Wat niet wegneemt dat de internationalisering wel heel hard gaat", gaat Halsema verder. "Amsterdammers die in het Engels worden aangesproken, voelen zich onthecht en vervreemd. Daarom moet de Amsterdamse binnenstad gerestaureerd worden en moet er weer gewoond worden, niet alleen toeristenwinkels. Dat zijn veranderingen van de lange adem, dat doe je niet zomaar in een jaar."
OV
Halsema maakt zich "grote zorgen" over de geplande bezuinigingen op het openbaar vervoer in de stad. "Als we de stad aan wandelaars, fietsers, kinderen willen teruggeven, zoals de Amsterdammers willen, hebben we OV heel hard nodig."
Arrogant
De 'arrogantie' van Amsterdammers wordt door velen gehekeld. "Veel Amsterdammers zijn een beetje verliefd op de stad en de historie ervan. Dat is wat anders dan arrogantie. Maar ik herken het wel en daar moeten Amsterdammers op letten", reageert Halsema.
Hoewel "iedereen een mening" heeft over Amsterdam, is de stad ook van iedereen, benadrukt Halsema. "Zoals we 16 miljoen bondscoaches hebben, hebben we 16 miljoen meningen over Amsterdam. Dat hoort erbij", grapt de burgemeester, die vooral heel erg uitkijkt naar het aanstaande jubeljaar.
Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers
Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!