Binnenland
KRO-NCRV

Massatoerisme frustreert inwoners Europese steden: 'De leefbaarheid moet terugkeren in de stad'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Massatoerisme frustreert inwoners Europese steden: 'De leefbaarheid moet terugkeren in de stad'

In Barcelona zijn duizenden mensen de straten opgegaan om tegen het massatoerisme naar de Spaanse stad te protesteren. Het is de zoveelste Spaanse toeristentrekpleister waar inwoners hun ongenoegen uitspreken over het bezoekersbeleid. Ook in Nederland klinken dergelijke geluiden. "We zijn trots op de stad en bezoekers zijn welkom, maar we moeten ook denken aan de toekomst", zegt Sofyan Mbarki, wethouder Economische zaken in Amsterdam, bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

Amsterdam verzet zich al enige tijd tegen "specifieke bezoekers" met hun Stay Away-campagne, die Mbarki hielp lanceren. "De leefbaarheid moet terugkeren in de stad, in combinatie met minder bezoekers", legt de wethouder uit. Daarom geldt er bijvoorbeeld een blowverbod en kortere openingstijden van kroegen in bepaalde gebieden van de stad.

Imagoverandering

Volgens Mbarki is het van belang dat bewoners "doorhebben" dat er iets gedaan wordt aan dit issue. "We zijn het imago van de stad aan het veranderen", zegt Mbarki. Hoewel dat niet met "één campagne" klaargespeeld kan worden, zetten ze in Amsterdam in op bijsturen. "Een stop op toeristenwinkels kost tijd. Het is een kwestie van lange adem en volhouden."

Karaktervervuiling

De Spaanse protesten gaan ook over de leefbaarheid in de steden. "De prijzen zijn gigantisch gestegen", beaamt Jasper Jacobs, tolk en gids in Spanje. "Je ziet de vervuiling en de verandering van het karakter." Daarom zouden vliegtickets een stuk duurder moeten worden, om zo toerisme te ontmoedigen, aldus Jacobs. "Mensen gaan bizar vaak op reis. Is reizen een eerste levensbehoefte geworden?"

Spagaat

Edwin Winkels, correspondent in Spanje, ziet vooral de spagaat waar de steden zich in bevinden. Enerzijds strijden inwoners tegen de enorme huurprijzen, anderzijds levert toerisme veel geld op voor de steden. "Ze leven van het toerisme, maar het toerisme laat hen niet leven." Hoe dit in goede banen geleid kan worden, is het "dilemma" van Spaanse steden.

Andere belangen

Het Nederlandse Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) voorziet een enorme groei in toerisme de komende jaren. Tegelijkertijd adviseert NBTC om het "anders" te doen. "We kijken niet alleen naar het economisch belang, maar ook naar de belangen van de bewoners. Daarnaast ook de ecologische en sociaalmaatschappelijke belangen", zegt Jos Vranken, directeur bij NBTC.

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie