Afgelasten protesten zetten demonstratierecht 'onder druk': 'Dit gaat heel erg ver'
- Nieuws
- Afgelasten protesten zetten demonstratierecht 'onder druk': 'Dit gaat heel erg ver'
In de Tweede Kamer werd gisteren gedebatteerd over de gebeurtenissen in Amsterdam. Meerdere protesten zijn toch doorgegaan, ook al waren die verboden. De meningen zijn verdeeld: moet ieder protest toegestaan worden onder het demonstratierecht of juist niet? "Het kan niet altijd, maar het is wel heel verdrietig dat dat recht onder druk is komen te staan", zegt Peter Heijkoop, burgemeester van Leiden, bij Spraakmakers.
De onrust in Amsterdam houdt aan na de gebeurtenissen rondom de Maccabi Tel Aviv-fans en de daaropvolgende 'Jodenjacht'. Meerdere demonstraties werden verboden door de gemeente, maar protesteerders maakten toch hun weg naar De Dam en andere plekken, waar de politie optrad en demonstranten aanhield. In de Tweede Kamer werd er druk gedebatteerd over de volgende stappen.
Grondrecht
Daarnaast zijn andere protesten, zoals het aangekondigde protest tegen de bezuinigingen op onderwijs, afgelast. Peter Heijkoop, burgemeester van Leiden, noemt het een "duivels dilemma" waar de Driehoek voor komt te staan. "Het demonstratierecht is echt een grondrecht, dat wil je altijd kunnen faciliteren. Dat is onvoorwaardelijk, maar je moet kijken of het verantwoord is. Het kan niet altijd, maar het is wel heel verdrietig dat dat recht onder druk is komen te staan."
'Veiligheid staat op één'
Volgens Heijkoop is er "zoveel polarisatie" dat uitmondt in demonstraties, dat de politie onder druk komt te staan en sommige protesten dus niet door kunnen gaan. "Je moet tot het ultieme gaan om demonstraties door te laten gaan, maar veiligheid staat op één." Bovendien moet de regie in handen blijven van de Driehoek en de burgemeester, stelt Heijkoop.
Spanningen
"We hebben geen behoefte aan landelijke politici die wat gaan roepen vanuit de onderbuik", zegt Heijkoop. "Ik ben heel teleurgesteld in het kabinet, ze vergroten de spanningen met hun uitlatingen, ook voor politie." Politici hebben onder andere gezegd dat er een 'integratieprobleem' is en Wilders spreekt zelfs van het intrekken van de Nederlandse paspoorten van Marokkaanse Nederlanders.
Burgemeesters
Heijkoop schaart zich volledig achter collega-burgemeester Femke Halsema. "Ze richt zich op verbinding en feiten. Die twee zaken missen in Den Haag. Wij komen daardoor onder druk te staan en dat is niet oké."
'Enorme domper'
Remco Breuker, hoogleraar Koreastudies aan de Universiteit Leiden, is "woest" dat de onderwijsdemonstratie niet doorgaat in Utrecht. "Ik heb er geen woorden voor", zegt Breuker. Ook Thijs Roovers, voorzitter van de Algemene Onderwijsbond, vindt het een "enorme domper" en stelt dat het demonstratierecht in Nederland "onder druk" staat. "Dit gaat heel erg ver."
Roeptoetermaatschappij
"We leven in een roeptoetermaatschappij waarin politici alles kunnen roepen en daarna gaan we kijken of het echt zo is", zegt Esther van der Most, directeur van de stichting Plant een Olijfboom. "Demonstraties zijn een van de weinige manieren waarop mensen kunnen laten zien dat ze iets belangrijk vinden, dat moet blijven. Mensen moeten niet denken dat demonstreren geen zin heeft of gevaarlijk is." Acteur en activist Sieger Sloot wil dat Nederlanders weten dat een demonstratie niet hoeft worden aangevraagd. "Het is een grondrecht, je mag altijd demonstreren."
Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers
Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!