Binnenland
KRO-NCRV

'Transitieperiode' voor vuurwerkverbod? 'Van ene op andere moment verbieden, dan krijg je burgerverzet'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Transitieperiode' voor vuurwerkverbod? 'Van ene op andere moment verbieden, dan krijg je burgerverzet'

De Tweede Kamer debatteert er vandaag over, maar een meerderheid is al voor een algemeen vuurwerkverbod. Wat voor onmogelijk werd gehouden, lijkt nu dus toch doorgevoerd te worden. Hulpdiensten, artsen en diereneigenaren voelen zich dus eindelijk gehoord, vuurwerkliefhebbers trekken aan het korte eind. "Rituelen zijn er niet zomaar, die hebben een diepere betekenis", zegt Frank Bosman, cultuurtheoloog aan de Universiteit van Tilburg, bij Spraakmakers.

De Nederlandse vuurwerktraditie begon in de jaren 60 en zou geïmporteerd zijn vanuit Azië. "We zijn er in een paar decennia enorm verknocht aan geraakt", weet Bosman. Het is dan ook volledig "omarmd" als onderdeel van de Nederlandse identiteit, waardoor een verbod nu voor "hevige emoties" zorgt.

Rituelen

Bovendien delen Nederlanders maar weinig tradities, stelt Bosman. "Rituelen zijn er niet zomaar, die hebben een diepere betekenis." Daarom stelt de cultuurtheoloog voor dat er een transitieperiode van een aantal jaar moet worden ingesteld, zoals ook gebeurd is met sigaretten. "Dan ontstaat er een nieuw normaal."

Niet langer houdbaar

Gerdo van Grootheest, de burgemeester van Oosterhout, denkt daar anders over. De jaarwisseling was "heftig" in de gemeente, waar flinke rellen ontstonden en de ME ingeschakeld moest worden. "Ik denk dat we met elkaar tot de conclusie moeten komen dat dit niet langer houdbaar is. De gewonden, de schade, vuurwerk als wapen tegen hulpverleners. We moeten naar een nieuwe traditie."

Daar is helderheid voor nodig, stelt Van Grootheest. Op dit moment zijn er al lokale verboden, wat voor verwarring zorgt bij de consument. Een algeheel verbod en zoeken naar nieuwe tradities, zoals vuurwerkshows, zou dat oplossen. Volgens Marc Oosterhout, voorzitter van Sire, moeten de "positieve kanten" van een verbod benadrukt worden. "Het gesprek moet op gang gebracht worden."

'Het is prachtig spul'

Beller Erwin Zuurt ziet het verbod niet zitten. "Relschoppers worden gedwongen alleen maar meer illegaal vuurwerk op te zoeken. Dan gebeuren er alleen maar meer ongelukken." Luister Sander Lambregts gaat zich niet laten tegenhouden door een verbod: "Het is prachtig spul." Beller Francisca Wagemakers stelt dat het "uit de hand" is gelopen. "De nadelen zijn zo groot en zwaarwegend, het kan niet meer."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie