Binnenland
NTRPowNed

Wat gebeurt er wanneer je een dodelijk ongeluk veroorzaakt?

foto: ANP Mediatv
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat gebeurt er wanneer je een dodelijk ongeluk veroorzaakt?

Afgelopen jaar kwamen 737 mensen om het leven bij een verkeersongeval. Er is daarmee een sterke toename in het aantal verkeersdoden. Maar wat gebeurt er als je aan de andere kant van het verhaal staat en je zelf een dodelijk verkeersongeluk veroorzaakt? "Je zit in een foute film", vertelt Sandra in 5 Dagen. Vorig jaar veroorzaakte zij een verkeersongeluk, waarbij een 58-jarige man om het leven kwam.

Toen Sandra vorig jaar met de auto haar vaste route naar de supermarkt reed, was er niks aan de hand. Maar dan rijdt Sandra een rotonde op. "Ik heb goed gekeken of er verkeer aan kwam. Op een gegeven moment sla ik rechtsaf. En ik hoor opeens een klap rechtsachter, bij mijn auto.

Ik kijk in mijn achteruitkijkspiegel en ik zie iets liggen. Ik besef dat het een persoon is." Sandra rent naar de man. Op dat moment was nog onduidelijk wat er precies was gebeurd, enkel dat er een man op de grond lag, en zijn fiets iets verderop. "Het was wel meteen duidelijk dat het niet goed met hem ging. Je zag dat er bloed uit zijn oren kwam."

Meteen onderzoek

Nadat Sandra 112 belde, arriveerde de politie snel ter plaatse. De man werd naar het ziekenhuis gebracht. De politie en verkeersrecherche gingen meteen aan de slag met verschillende onderzoeken. "Dat vond ik fijn, want dan kon alles meteen worden vastgesteld. Ik had niks op, niks gedronken. Mijn telefoon is uitgelezen, ik was niet aan het bellen of appen. Het is ook geconstateerd dat ik niet te hard reed en dat er geen belemmerende factoren waren. Het zicht was goed, de ruiten van de auto waren goed, alles was verder in orde."

Een foute film

Een aantal dagen later kwam de politie haar vertellen dat het slachtoffer was overleden en dat ze een strafrechtadvocaat moest zoeken voor het verhoor. "Want in principe heb je een dodelijk ongeval veroorzaakt, en dat is een misdrijf. Dood door schuld."

Op dat moment ging er van alles door haar heen. "Je zit in zo’n foute film. En dat overkomt je op dat moment. En tegelijkertijd was mijn zorg voor de familie, voor de nabestaanden en waar zij doorheen moesten. Het is alleen maar ellende."

Contact met nabestaanden

Na het ongeval wilde Sandra contact met de nabestaanden. "Ik wilde ook heel graag bloemen naar het ziekenhuis sturen, maar dat kon niet. Je krijgt geen gegevens. Toen de meneer was overleden wilde ik kijken of ik iets kon doen, maar het is allemaal nooit bij hen aangekomen." De familie is onbereikbaar voor Sandra. "En dat mag, als je weet dat ze het niet willen ontvangen." Dat was echter niet het geval.

Dit soort situaties komen vaker voor, vertelt Anna Smith, bemiddelaar bij Perspectief Herstelbemiddeling. Deze organisatie verzorgt contact tussen veroorzakers, nabestaanden en slachtoffers na ongevallen. "Dan heeft de veroorzaker aan de politie gevraagd of hij of zij een bloemetje of kaartje kan sturen. En dan zegt de politie: 'Doe maar niet.' Dan spreken we later de nabestaanden, en dan zeggen zij: 'We hebben nooit wat gehoord, waarom nu ineens wel?'"

Uiteindelijk kwam Sandra via Perspectief Herstelbemiddeling toch in contact met de familie. "Dat was heel beladen en emotioneel. Ik ben heel blij dat ik contact met hen heb gehad en dat we dat gesprek hebben gehad." Ook voor Manouk, de dochter van het slachtoffer, was het gesprek erg waardevol. "We merkten in het gesprek heel erg dat wij puzzelstukjes hadden, en dat zij puzzelstukjes had. Daardoor konden we samen eigenlijk voor iedereen de puzzel compleet maken", vertelt Manouk. "Ik vind haar net zo goed een slachtoffer als mijn vader of wij uiteindelijk zijn geweest."

Verkeersveiligheidstop 2023

Op woensdag 10 mei vindt de Verkeersveiligheidstop 2023 plaats, een initiatief van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV), Veilig Verkeer Nederland en Team Alert. Daar zal worden besproken wat er moet worden gedaan om de verkeersveiligheid te verbeteren.

Ook Nelly Vollebregt, voorzitter van de Vereniging Verkeersslachtoffers, zal hierbij zijn. Op vrijdag 5 mei vertelt zij in 5 Dagen wat er nodig is om het hoge aantal verkeersdoden omlaag te krijgen.

Luister vrijdag 5 mei om 20.00 uur naar de uitzending van 5 Dagen, met als gast Nelly Vollebregt. Presentatie: Ajouad El Miloudi.

5 Dagen

5 Dagen: Jouw nieuws, jouw verhaal. Elke werkdag live van 20.00 tot 20.30 uur. De gele NPO Radio 1-bus staat elke week in een andere gemeente in het land.

Presentator in de bus is Jo van Egmond (op vrijdag Ajouad El Miloudi). Verslaggever ter plekke is Mirthe van der Drift.

Ster advertentie
Ster advertentie