Binnenland
NTRPowNed

Toenemend aantal verkeersdoden in Nederland, nabestaanden vertellen: 'Het had niet hoeven gebeuren'

foto: ANP / LEVIN DEN BOER
  1. Nieuwschevron right
  2. Toenemend aantal verkeersdoden in Nederland, nabestaanden vertellen: 'Het had niet hoeven gebeuren'

Het aantal verkeersdoden is het afgelopen jaar sterk toegenomen. In 2022 kwamen 737 mensen om het leven na een verkeersongeval. Begin dit jaar verloor Nancy Scholten haar 23-jarige zoon Darren bij een verkeersongeval. "De dader heeft ons levenslang gegeven", vertelt ze in 5 Dagen.

Toen Nancy Scholten 's nachts wakker werd en gemiste oproepen en berichten zag van haar familie, stond haar hart even stil. "Toen dacht ik, Darren staat niet in het rijtje. Ik heb hem toen als eerste gebeld, maar zijn telefoon was plat." Later kreeg ze de vader van Darren aan de telefoon. "Hij zei niks. Ik vroeg wat er aan de hand was. Toen zei hij: 'onze zoon is dood.' En dan word je helemaal gek. Dat kun je niet geloven", vertelt Nancy.

Een bestuurder onder invloed

Darren zat in de bijrijdersstoel van een auto die werd aangereden door een bestuurder die waarschijnlijk onder invloed was. Hij kwam hierbij om het leven. "De dader reed veel te hard, en had heel veel drank op. Hij heeft ons allemaal levenslang gegeven." De man is direct na het ongeval aangehouden. Hij zit nog in voorarrest.

Afgeleid

De stijging in het aantal verkeersdoden is alarmerend. Elk verkeersongeval is er één te veel, vindt ook Frank Frijns. Zijn dochter Yannick kwam in 2016 om het leven bij een verkeersongeluk, waarbij zij op de fiets van achter werd aangereden door een afgeleide autobestuurder. Hij richtte in 2017, samen met Lauranne Jansen, de moeder van Yannick de Stichting Yannick op. "Met de hoop op een verkeersveilige wereld. Dat is wat wij willen. Nul verkeersdoden", vertelt Frank.

Volgens Frank is dat doel te halen door middel van drie uitgangspunten: bewustwording van de risico's van afleiding in het verkeer, handhaving plus controle, en aanpassing van de wet- en regelgeving, zodat er zwaarder gestraft kan worden. "Die combinatie werkt, dus daar geloven wij ook heilig in. Het is natuurlijk triest om te constateren dat dit de afgelopen jaren niet is gebeurd." Nancy sluit zich daarbij aan. "Zowel preventief werken als de boetes verhogen en meer controleren. Ik denk dat als je die dingen combineert, dat dat het beste werkt."

Rijbewijs innemen

Volgens Frank volstaat een boete niet. "380 euro nemen mensen vaak voor lief. Wij zijn daarom voorstander van het innemen van het rijbewijs." In Vlaanderen is met een experiment aangetoond dat het innemen van het rijbewijs na afleiding in het verkeer een positieve gedragsverandering veroorzaakt. "De resultaten lieten zien dat het aantal aanhoudingen van mensen die met de mobiele telefoon bezig was drastisch omlaag is gegaan."

De andere kant

Een ongeval kan bijvoorbeeld ontstaan door afleiding (denk aan de mobiele telefoon) of door het rijden onder invloed, maar een ongeluk kan ook het gevolg zijn van andere omstandigheden. Sandra raakte met haar auto een fietser, waarna de man kwam te overlijden. De familie van het slachtoffer wilde graag met haar in contact komen. Op woensdag 3 mei vertelt zij hierover in 5 Dagen.

Luister vanavond op woensdag 3 mei om 20.00 uur naar de uitzending van 5 Dagen met als gast Sandra. Presentatie: Jo van Egmond.

5 Dagen

5 Dagen: Jouw nieuws, jouw verhaal. Elke werkdag live van 20.00 tot 20.30 uur. De gele NPO Radio 1-bus staat elke week in een andere gemeente in het land.

Presentator in de bus is Jo van Egmond (op vrijdag Ajouad El Miloudi). Verslaggever ter plekke is Mirthe van der Drift.

Ster advertentie
Ster advertentie