Binnenland
NTRPowNed

Politie werkt hard aan verstandhouding met bewoners Haagse Schilderswijk. Wat levert het op?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Politie werkt hard aan verstandhouding met bewoners Haagse Schilderswijk. Wat levert het op?

Al jaren staat de Schilderswijk in Den Haag bekend om rellen en confrontaties tussen politie en bewoners uit de wijk, met als dieptepunt de dood van Mitch Henriquez in 2015 door gewelddadig optreden van de politie. Ook door andere incidenten kwam de politie steeds meer onder vuur te liggen en werd de organisatie beschuldigd van discriminatie en etnisch profileren. Daar bovenop kwam de documentaire De Blauwe Familie op televisie, waarin een aantal agenten vertelt over hun ervaringen met racisme en discriminatie binnen de organisatie.

5 Dagen...

Politie Voor Iedereen

Om de cultuur binnen de politie te veranderen wordt het landelijke programma Politie Voor Iedereen opgezet, om diversiteit en inclusie binnen de organisatie te bevorderen. Eenheid Den Haag wil hier extra vaart achter zetten en start met Programma C (van Cultuur), waarin agenten uit de verschillende districten in de regio Den Haag meer kennis krijgen over de samenleving en andere culturen. Deze week start voor een aantal verse agenten weer een nieuw introductieprogramma.

Vertrouwen

Martine Dijkstra, sectorhoofd en medeverantwoordelijk voor het Programma C vindt het hoognodig dat collega’s elkaar gaan aanspreken op hun gedrag, vertelt ze in 5 Dagen. "Dit programma is om dingen die achter de schermen gebeuren boven water te krijgen." Tolga Koklu, hoofd Operaties, is met Martine verantwoordelijk voor het programma. Hij is tevreden met wat ze tot nu toe hebben bereikt. "Uit de bewonersmonitor die is afgenomen, blijkt dat het vertrouwen in de politie ongekend hoog is ten opzichte van 2 jaar geleden."

Maar wordt dat vertrouwen door de bewoners van de Schilderswijk gedeeld? Een jonge bewoner vertelt dat hij regelmatig wordt aangehouden voor een routinecontrole. "Tja, ik heb een Marokkaanse achtergrond. Het is bekend dat er sowieso discriminatie is door de politie, daar moeten we mee leven."

Beeld van de politie

Anderen hebben meer vertrouwen in verbetering van het contact met de politie en de sfeer in de wijk. Bewonersorganisatie ST Ittihaat organiseert activiteiten voor jongeren zoals sportwedstrijden, om ze van de straat te houden. Maar het gaat niet alleen om de sport, vertelt voorzitter Iwan Rosiek: "We praten ook met de jongeren. Het is belangrijk wat je meegeeft over de politie: dat het mensen zijn van vlees en bloed. En dat als er één verrotte appel in een zak zit, de rest niet ook verrot is."

Iwan kent genoeg agenten in Den Haag die keihard hun best doen om mensen te redden en de bewoners een veilig gevoel te geven. Maar toch gaat het nog lang niet altijd goed. Zo zag Mohammed El Mahi, bestuurslid ST Ittihaat, een keer ’s avonds op weg naar huis een jongetje van een jaar of 10 zonder licht fietsen. "Er kwamen twee politieagenten op hem af en ik was verbaasd hoe grof zij die jongen aanspraken. Wat voor beeld krijgt die jongen dan mee van de politie?"

Het gebrek aan vertrouwen in de politie geven ouders vaak ongemerkt door aan hun kinderen. Iwan: "Ik ben bang dat dit nog een paar generaties zal door-etteren. Je krijgt mee: wees voorzichtig, je moet je drie keer meer bewijzen dan een autochtoon, omdat je een kleurtje hebt."

Bij het Stagehuis Schilderswijk Den Haag lopen jongeren stage en ondersteunen vrijwilligers uit de wijk. Zo werken ze mee aan een buddy-programma voor brugklassers of een meidengroep en volgen een School des Levens. Achraf Abba, 22 jaar, is opgegroeid in de wijk en werkt als maatschappelijk werker bij het Stagehuis. "Ik heb een hele leuke jeugd gehad. Heel veel buiten geweest om te voetballen, altijd met vrienden. Om 4 uur ’s nachts kun je hier nog Turkse pizza eten."

Van repressie naar verbinding

"In mijn jeugd was het niet altijd zo leuk", vertelt collega Yassine Abarkane, 10 jaar ouder dan Achraf, over zijn ervaring vroeger met de politie in de wijk. "We hadden alleen een stenen plein en moesten echt oppassen; er lagen alcoholflessen en naalden van drugsgebruikers. Het was een heel onveilige situatie." De politie was in die tijd een hele grote vijand voor Yassine en zijn vrienden. "Daar wilde je niets mee te maken hebben en daar werd je thuis ook voor gewaarschuwd."

Dat is nu wel anders vertelt Achraf: "Nu wordt meer het gesprek aangegaan, ook met wijkagenten hebben we een hele goede band." Yassine: "De grootste verandering is dat de politie van repressie naar verbinding is gegaan."

De dood van Henriquez

Volgens Achraf en Yassine was 2015, de dood van Henriquez en de rellen die daarop volgden, een keerpunt in de wijk. Yassine: "Er waren heel veel mensen die het niet oké vonden dat er gereld werd in de wijk. Toen zijn we naar de burgemeester gegaan met de vraag: mogen wij de wijk ingaan om onze wijk terug te winnen?" Dat mocht, Yassine en collega’s gingen met mensen in gesprek en de wijk werd rustiger. "In die periode is iedereen voor de spiegel gaan staan en heeft tegen zichzelf gezegd: waar ben ik nou mee bezig? En dat heeft enorm geholpen."

5 Dagen

5 Dagen: Jouw nieuws, jouw verhaal. Elke werkdag live van 20.00 tot 20.30 uur. De gele NPO Radio 1-bus staat elke week in een andere gemeente in het land.

Presentator in de bus is Jo van Egmond (op vrijdag Ajouad El Miloudi). Verslaggever ter plekke is Mirthe van der Drift.

Ster advertentie
Ster advertentie