Binnenland
KRO-NCRV

Waar 'slapen' alle treinen 's nachts?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waar 'slapen' alle treinen 's nachts?

Wanneer de late uurtjes aanbreken, is het voor machinisten tijd om naar huis te gaan en voor treinen tijd om na een lange werkdag tot stilstand te komen. Maar waar komen de stoomlocomotieven tot rust? Machinist Ton Hofman vertelt het bij Spraakmakers.

17-10 Audio - Uitzendbureau

De meeste treinen rijden niet de hele nacht door en moeten dus ergens gestald worden. Dat gebeurt op een zogenoemd opstelterrein, vertelt Hofman. "Dat is waar de treinen neergezet worden in de nacht. En ook een gedeelte op de dag." De treinen komen op een 'was-perron' terecht. "Daar worden ze schoongemaakt, weer weggezet, doen de storingsmonteurs hun controles, wordt de trein weer veilig gemaakt en dan is 'ie weer klaar voor de ochtend."

Treinbewegingen

In totaal heeft de NS omen nabij 180 treinen, tussen de dertig en veertig daarvan brengen tegelijkertijd hun vrije tijd door op een opstelterrein. In de ochtend gaat een machinist die kant op, vertelt Hofman. De machinist heeft een kaartje waarop de treinbewegingen staan en weet waar zijn of haar trein van die dag staat.

'Heerlijke plek'

Vervolgens wordt de trein naar de 'kap' gebracht. "Dat betekent naar de perrons waar de reizigers staan", legt Hofman uit. "Daar brengen we hem in zijn geheel. Of we combineren daar treinen, omdat er een bepaalde lengte moet zijn." En dan kunnen de machinisten het spoor op. "Ik vind het een heerlijke plek om te komen", zegt Hofman over het opstelterrein.

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie