Is de aanhef 'beste reizigers' wel écht zo genderneutraal?
- Nieuws
- Is de aanhef 'beste reizigers' wel écht zo genderneutraal?
In 2017 voerde de NS in omroepberichten de genderneutrale aanhef 'beste reizigers' in. Al is volgens de woordenlijst van de Nederlandse taal de term 'reiziger' de mannelijke vorm. Is deze aanhef dan wel echt genderneutraal? Ludmilla Coornstra van Onze Taal legt het uit bij De Taalstaat.
TS Ludmilla Coornstra
Volgens de taallijst bestaat er ook een vrouwelijke vorm voor de aanhef, namelijk: reizigster. De NS lijkt de regel te volgen dat er bij algemene verwijzingen de mannelijke vorm gebruik wordt.
Genderkwesties
Coornstra is gespecialiseerd in genderkwesties en vertelt dat 2017 een groot jaar voor genderneutraal taalgebruik was. "Zo werd de gemeente Amsterdam geadviseerd om hun brieven aan Amsterdammers te beginnen met 'beste inwoners' in plaats van 'beste dame/heer'."
Voorheen sprak de NS mensen aan met: 'Beste dames en heren.' Het idee om te veranderen is ontstaan uit het feit dat iemands gender er niet toe doet wanneer je aan het reizen bent, legt de taalexpert uit. "Zo zijn er geen aparte mannen- of vrouwencoupés en wanneer je voor een trein staat te wachten, doe je dat niet als dame of heer, maar als persoon die reist." Volgens Coornstra roept het wel de vraag op: als je dan neutraal wil zijn, moet je dan voor 'reiziger' kiezen?
Opvatting
Daar kun je zowel ja als nee op antwoorden, volgens de taalexpert. Je kan het namelijk nog zo neutraal bedoelen, maar hoe wordt dit opgevat?
"De uitgang van woorden heeft wel degelijk een functie", zegt Coornstra. Zo bleek uit onderzoek dat vrouwen zich sneller aangesproken voelen wanneer zij nadrukkelijk genoemd worden. "Zo reageren meisjes positiever wanneer er wordt gevraagd of zij 'astronaute' willen worden, in plaats van 'astronaut'."
Alternatief?
Een nog algemener alternatief voor het woord 'reizigers' zou het woord 'reizenden' kunnen zijn. "Al voelt het wat gekunsteld", zegt Coornstra. "Uiteindelijk wil je dat het om de inhoud gaat en niet de aanhef."
Geschikt?
"De NS gebruikt het wel degelijk in algemene vorm en niemand zal beweren dat de NS alleen mannelijke reizigers aanspreekt." Daardoor wordt de aanhef als genderneutraal ervaren en blijft deze geschikt om personen die met het openbaar vervoer reizen aan te spreken.
Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!
Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.