Probleemwolf of -situatie? 'Maatregelen zijn te onduidelijk'
- Nieuws
- Probleemwolf of -situatie? 'Maatregelen zijn te onduidelijk'
Bij gevaar voor mens en dier mag de wolf in de toekomst worden afgeschoten. Dat en meer staat in het wolvenplan dat gepresenteerd is. Het kabinet wil het makkelijker maken om probleemwolven af te schieten, zo meldt staatssecretaris Jean Rummenie (BBB). Maar wat is nou precies een probleemwolf? "In de meeste gevallen gaat het om een probleemsituatie", zegt Glenn Lelieveld, ecoloog en wolvenexpert, bij Spraakmakers.
Video niet beschikbaar
De criteria zijn volgens critici te vaag. Zo wordt een wolf als probleemwolf gezien als deze agressief reageert op mensen zonder provocatie, maar wat zien we als agressief en wanneer is iets wel of niet provocatie? "Ik kan het nog geen wolvenplan noemen", zegt Lelieveld. "Ik las het eerder als een briefje waar 'we zijn ermee bezig' op stond."
Situatie of wolf?
"Met het meerendeel van de wolven gaat het goed, laten we dat vooropstellen", zegt Lelieveld. "Maar er zijn een aantal agressieve wolven die zeer ongewenst gedrag hebben vertoond." Lelieveld legt uit dat er een verschil is tussen een probleemwolf en een probleemsituatie. Bij een probleemwolf ligt het probleem bij het dier en is hier niets meer aan te veranderen. Bij een probleemsituatie ligt de oorzaak bij de maatschappij en kan de wolf nog aangepast worden in gedrag. "In de meeste gevallen gaat het om een probleemsituatie."
Grijs gebied
Schapenhouder Andrea van den Eng vindt de voorgeschreven richtlijnen onduidelijk. "Ik mis consequentie, de maatregelen zijn nog te onduidelijk." Van den Eng stelt dat men wel wolfwerend kan rasteren, maar niet wolfproof. En wat genoeg wolfwerend rasteren dan is om geen boete te krijgen, is een ontzettend grijs gebied.
"Dierenhouders gaan hier failliet aan als zij iedere twee weken hun weiden opnieuw moeten rasteren", zegt Lelieveld. Volgens de ecoloog mogen we wel wat minder lief voor de wolf zijn en liever voor onze dierenhouders. "Maar een dode wolf leer je niets meer, dus de wolf mogen we best wat meer afschrikken."
Overbevolkt met wild
Volgens Pieter van Geel, voorzitter van Landelijk Overleg Wolf, weten we als overbevolkt land niet hoe we samen moeten leven met wild. "Provincies moeten daar onderling over nadenken en samen met het Rijk."
Van Geel stelt daarnaast ook dat we moeten leren omgaan met de wolf en dat het inrichten van richtlijnen tijd kost. "We formuleren deze met elkaar en langzaam maar zeker zullen we die met elkaar gaan naleven en aanscherpen", zegt hij. "Men verzuipt in de details waar men het antwoord nog niet van weet."
Afkijken
Waneer een wolf dan nou precies een probleemwolf is? Lelieveld stelt dat de overheid huiswerk heeft laten liggen om de randvoorwaarden op te stellen. Niko Koffeman, voorzitter van de Faunabescherming, is het hiermee eens. "We moeten naar andere Europese landen met veel wolven kijken waar het wél lukt." Zo zouden we volgens Koffeman ervoor moeten zorgen dat we onze honden aanlijnen, 'want honden kunnen een wolf triggeren', onze schapen beschermen en mensen informeren over wat ze moeten doen wanneer ze een wolf tegenkomen.
Waaraan Lelieveld toevoegt: "We moeten het onderling oplossen en niet via de wolf."
Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers
Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!