Wetenschap & Techniek
KRO-NCRV

Hoe ver staat de hond daadwerkelijk af van de wolf?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe ver staat de hond daadwerkelijk af van de wolf?

Ze lijken natuurlijk behoorlijk op elkaar, maar in hoeverre komen de wolf en de hond daadwerkelijk met elkaar overeen? Frank van Steenbeek, moleculair geneticus aan de Universiteit Utrecht, vertelt bij Spraakmakers over het verwantschap tussen de viervoeters.

Video niet beschikbaar

De wolf komt voor 99,9 procent overeen met de hond, vertelt Van Steenbeek. "De mens en de chimpansee schelen ongeveer vier procent. We zeggen altijd dat de aap en de mens op elkaar lijken, maar er zit nog wel een groot verschil in", voegt de moleculair geneticus toe.

Biologisch experiment

De wolf en de hond komen dus voor het grootste gedeelte overeen, maar wat is dat verschil van 0,1 procent dan? De bouw van onze trouwe viervoeter is anders, omdat we honden hebben geselecteerd op bepaalde eigenschappen. "We hebben een hondenpopulatie gecreëerd wat we het grootste biologische experiment van de mens kunnen noemen", zegt Van Steenbeek.

Hormonen

Ook de hormoonhuishouding is anders bij de hond dan bij de wolf. "De wolf heeft meer stress, maakt meer cortisol aan en is minder gelukkig. Serotonine wordt hoger aangemaakt door de hond", legt Van Steenbeek uit. Wat de hond ook kan, wat de wolf niét kan, is zetmeel afbreken. "Dat heeft waarschijnlijk te maken met het dieet dat ze krijgen."

Evolutie

Volgens Van Steenbeek is de oorsprong van de hond een onderwerp van vele discussies. "Waarschijnlijk vond de wolf het heel prettig om in de buurt van de mens te zijn, omdat daar afval was. En dat trok die wolven aan. En ondertussen is de wolf langzamerhand uitgegroeid tot een kompaan en hulp in het jagen en zelfs in oorlogsvoering."

Genen

Inmiddels is de hond een echte mensenvriend en zien velen hun viervoeter als een familielid. En dat heeft deels te maken met hoe knuffelig honden kunnen zijn. "Op basis van genetische informatie weten we dat ze meer serotonine aanmaken en daardoor dus waarschijnlijk ook beter geschikt zijn als huisdier dan de wolf zelf."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie