Cultuur & Media
NOS

Patrick Nederkoorn: 'De wolf als spiegel van onze angsten en verlangens'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Patrick Nederkoorn: 'De wolf als spiegel van onze angsten en verlangens'

Cabaretier Patrick Nederkoorn heeft zijn nieuwe voorstelling 'Uit de Klauwen' volledig gewijd aan de wolf, een dier dat al jaren de gemoederen in Nederland bezig houdt. Met zijn verhuizing naar de Veluwe en de komst van zijn eerste kind, kreeg Nederkoorn een nieuwe kijk op de wolf en de angsten die het dier oproept. "Het idee dat er nu een roofdier rondloopt dat het in een een-op-een gevecht van je gaat winnen, dat geeft je een andere kijk op het leven", vertelt hij.

Video niet beschikbaar

Voor Nederkoorn is de wolf veel meer dan de bloeddorstige moordenaar die vaak in de media wordt geportretteerd. In Uit de Klauwen gaat hij op zoek naar de dynamiek tussen angst en bewondering voor dit dier. "Wolven zijn niet impulsief of bloeddorstig. Ze zijn voorzichtig, risicomijdend, maar ook strategisch. Ze spreken tot onze verbeelding omdat ze het onbekende representeren", legt Nederkoorn uit. "En ik denk dat we die demonen in onze verbeelding nodig hebben. Wolven zijn voor mij de belichaming van dat wat we niet begrijpen, maar ook respecteren."

Wat zegt de wolf over ons als Nederlanders?

De wolf stelt Nederkoorn in staat om de Nederlandse mentaliteit van controle en zekerheid te onderzoeken. "Wij zijn als Nederlanders extreme ‘controlfreaks’. Als er een probleem is, kijken we altijd naar praktische oplossingen, zoals geurafweermiddelen of hekken. Maar de werkelijke vraag is: waarom moeten wij ons zo hoog op de voedselketen plaatsen? Waarom willen we alles onder controle houden?"

Levenslessen van de wolf en persoonlijke ervaring

Nederkoorn maakte de voorstelling niet alleen vanwege zijn fascinatie voor de wolf, maar ook door persoonlijke ervaringen. "Tijdens de ziekte van mijn moeder ontdekte ik een levensles die ik ook bij wolven zie", vertelt hij. "Wolven zorgen voor vitalisering. Ze jagen zelfs voor een zieke wolf. De dreiging van iets ergs zorgt ervoor dat de omgeving meer gaat leven. Het zorgde voor meer intieme gesprekken, buren kwamen vaker langs. Die dreiging kan dus ook iets heel waardevols brengen."

Die les van de wolf en de vitalisering van het leven heeft Nederkoorn verwerkt in zijn voorstelling, evenals zijn eerdere werk over de klimaat- en biodiversiteitscrisis. “De wolf is voor mij een symbolisch element van de klimaat- en natuurcrisis. Wist je dat het aantal wilde dieren met twee derde is afgenomen? Dat is toch onvoorstelbaar”, zegt hij.

Doelen en boodschap van de voorstelling

Als cabaretier wil Nederkoorn niet alleen vermaken, maar ook uitdagen. "Wat ik hoop dat mensen meenemen uit mijn voorstelling? Dat we meer stilstaan bij onze angsten, en hoe we leven op te grote voet."

Voorstelling Uit de Klauwen

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie