Binnenland
KRO-NCRV

'Past de wolf in Nederland? Dat bepaalt de wolf zelf'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Past de wolf in Nederland? Dat bepaalt de wolf zelf'

Op landgoed Den Treek in Leusden zou een meisje in haar zij gebeten zijn door een wolf, melden haar ouders en de buitenschoolse opvang van het meisje in een verklaring. Het incident wordt nog onderzocht, maar de discussie rondom wolven in natuurgebieden is weer opgelaaid. "We zitten in een transitiefase waarbij Nederland zich moet aanpassen aan zo'n roofdier", zegt Lennard Jasper, voormalig boswachter op de Veluwe, bij Spraakmakers.

Sinds een paar jaar is de wolf weer onderdeel van het Nederlandse landschap. Naast een hoop liefhebbers zijn er ook vele tegenstanders van het roofdier. Die angstgevoelens zijn weer aangewakkerd door het incident in Leusden. Jasper begrijpt waarom. "Het was een grote verandering. Ook voor de natuur."

Voedselketen

Op de Veluwe loopt de wolf ook rond. "De voedselketen is completer geworden en we hebben een wildere, completere natuur nu. Dat is beter. De natuur is natuurlijker geworden doordat er een roofdier van nature hoort", aldus Jasper. Bovendien is het een "compliment" voor de Nederlandse natuur dat de wolf zich hier wil vestigen.

Educatie en voorlichting

Jasper snapt waarom omwonenden en bezoekers van natuurgebieden de wolf liever niet tegenkomen, maar denkt dat "educatie en voorlichting" op dit moment essentieel zijn. "Past de wolf in Nederland? Dat bepaalt de wolf zelf", zegt de voormalig boswachter. De predator kan ook heel veel lopen en herkent een stedelijke omgeving niet. "De gedachte dat wolven alleen op natuurterreinen wonen, is niet juist."

Beschermingsrecht

Daarnaast wijst Jasper naar het Europese beschermingsrecht van de wolf. Daarin staat dat het roofdier zelf mag bepalen waar zijn leefgebied is en het beest afschieten niet zomaar mag. Glenn Lelieveld, ecoloog en wolvenexpert, erkent de unieke incidenten die er plaatsvinden en heeft begrip voor de angst die daarbij komt kijken. "Samenleven met wolven is ook spannend."

'Wolf mag zich verdedigen'

"Een wolf is niet agressief en valt niet zomaar mensen aan. Maar wel uit verdediging wanneer ze zich bedreigd voelen", legt Lelieveld uit. Het zou dus ook goed kunnen dat er bij het incident in Leusden een aanleiding is geweest. "Een wolf mag zich verdedigen", aldus Lelieveld. "Als de wolf de grens over gaat, moet je ook kunnen handelen", voegt de wolvenexpert eraan toe.

Maatwerk

"Wij zijn te gast in de natuur, de dieren leven daar. Daar moeten we ons als gast opstellen", gaat Lelieveld verder. Maar bij een incident kan een wolf ook gevangen worden en een zendertje om krijgen, om het beest vervolgens op die manier te volgen en zijn gedrag te bestuderen. "Maatwerk is nodig, context is belangrijk."

Zuinig zijn

"Een stukje respect naar de natuur, dan gebeurt er ook niets", concludeert Lelieveld. Volgens luisteraar Marten de Groot is Nederland niet te klein voor de wolf, maar "denken" we te klein. "We hebben niet zoveel natuur meer in de wereld, laten we zuinig zijn", zegt De Groot, die ook wijst naar vogels en hoe zij beschermd worden tijdens het broedseizoen. "Misschien zijn sommige natuurgebieden niet voor ons, maar voor de wolf", voegt beller Leslie Schervijn toe.

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie