'We moeten de wolf verjagen'
- Nieuws
- 'We moeten de wolf verjagen'
In natuurgebied De Treek bij Leusden vond afgelopen week een confrontatie plaats tussen een wolf en een meisje. Volgens de ouders is het meisje gebeten. Het wordt tijd om het beest te verjagen, vindt VVD-Statenlid Juliëtte van Gilse. "Het is zomer, er zijn er heel veel mensen, er kamperen daar mensen, er zijn heel veel kinderen", zegt ze in Dit is de dag.
Wat vind jij? Moet de wolf uit Nederland worden verjaagd? Praat mee op het platform DIT.
Hoe moeten we omgaan met wolven in het bos?
Van Gilse zegt 'enorm geschrokken' te zijn van het nieuws. Het meisje, wat in het gebied was met de buitenschoolse opvang, werd van achteren aangevallen door de wolf. Eerder werd er ook al een hondje doodgebeten door de wolf in het gebied. "Ik ben bang dat er nog meer incidenten gaan gebeuren", zegt ze.
De politie roept op om De Treek te mijden, maar dat vindt Van Gilse 'de omgekeerde wereld': "Recreatiegebieden moeten kunnen gebruikt worden door onze inwoners en kinderen. Zodat ze lekker in de buitenlucht kunnen spelen en leren. Daarom moeten we proberen te voorkomen dat dit soort situaties zich voor blijven doen, ik denk dat een eerste stap verjagen is", aldus de VVD'er.
We moeten eraan wennen
Karen Soeters van dierenrechtenorganisatie House of Animals is het niet eens met Van Gilse. De wolf is op eigen kracht ons land binnen gekomen, dus wij moesten ons nu maar aanpassen, vindt zij. "Het kan zijn dat de wolf welpen heeft en die wil verdedigen. Als er veel mensen en kinderen komen, kan dat een grote bedreiging zijn waarop je de signalen niet herkent waarbij de wolf zegt: blijf uit mijn buurt", zegt ze. Het incident lijkt volgens Soeters niet op een normale wolvenaanval: "Dat doet een wolf niet op deze manier van achter. Hij voelt zich bedreigd."
Volgens Soeters hebben mensen geen idee hoe ze met een wolf om moeten gaan. "Een wolf kan het ook leuk vinden om achter dieren aan te rennen, net als een hond. Het belangrijkste is dat jij weet als wandelaar hoe je je moet gedragen. Ga jij rennen, dan denkt die wolf: hartstikke leuk", zegt ze. Door sterkere voorlichting kunnen incidenten in de toekomst worden voorkomen. "Bij zwanen en wilde zwijnen zijn we het ook gewend dat als er kleintjes zijn, dat je even uit de buurt moet blijven."
Volgens Van Gilse gebeurt voorlichten al heel veel: "De provincie, gemeenten en de burgemeester zijn er heel druk mee bezig en waarschuwen iedere keer hoe je je wel of niet moet gedragen", zegt ze.