Binnenland
KRO-NCRV

Keert na de wolf ook de lynx binnenkort terug in Nederland?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Keert na de wolf ook de lynx binnenkort terug in Nederland?

De wolf heeft zijn herintrede gedaan in ons land, maar welke opmerkelijke dieren kunnen we nog meer gaan zien in Nederland? "Er zijn wel dieren die lange afstanden afleggen en de rivieren gebruiken om hun weg door het landschap te vinden", vertelt Ellen van Norren van de Zoogdiervereniging bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

Bestaat er een kans dat een eland of beer in Nederland wordt gesignaleerd? "Die zijn al duizenden jaren weg en zitten ver voorbij Duitsland, dus die kans is heel klein", vertelt Van Norren.

Kattig

De lynx zit al in Duitsland en België. "Nog niet helemaal aan de grens", verduidelijkt Van Norren. De katachtige is zo groot als een hond en "echt wel een bijzonder, groot dier, maar ook een schijtert", zegt Van Norren. "Hij zet geen poot buiten het bos." Om over de Nederlandse grens te raken, zou er bos tussen de Eifel en Veluwe nodig zijn. "En dat is er niet."

De wilde kat, die eerder ook al in de Ardennen en de Eifel zat, is al in Zuid-Limburg gesignaleerd. "Die kreeg er jaren geleden al de eerste jongen."

Hondachtige

Maar daarnaast is er ook een hondachtige die zich af en toe laat zien en vrij nieuw is. "De goudjakhals: een dier dat tussen de vos en wolf in zit." In de Ooijpolder, waar Van Norren zich bevindt, is de goudjakhals al gesignaleerd. Daar werden een paar schapen het slachtoffer van zijn honger. "Dat was een mindere introductie, want goudjakhalzen eten alles wat voor hun neus terechtkomt, zoals muizen, fruit en bessen." De diersoort houdt zich verder onder de radar, aangezien haar leefgebied in rietgebieden en langs meren is.

foto: ANP

Naast de goudjakhals is er een nieuwe hondachtige exoot in ons land: de wasbeerhond (die toch écht anders is dan de wasbeer). "Die is ver weg uitgezet vanwege de pels en heeft zich zo snel uitgebreid dat hij nu ook al in heel Noord-Nederland zit", zegt Van Norren.

Verrekijker mee

Een boel nieuwe dieren om te zien dus, al moet je stilletjes en geduldig met een verrekijker wachten om ze zelf te kunnen waarnemen.

De eland en de beer zullen we in de nabije én verre toekomst in ieder geval niet voorbij zien komen.

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie