Binnenland
MAX

Hoe dierenartsen omgaan met euthanasie voor dieren: 'Maakte enorm veel impact op mij'

foto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe dierenartsen omgaan met euthanasie voor dieren: 'Maakte enorm veel impact op mij'

Misschien heb je het weleens meegemaakt: jouw huisdier moest ingeslapen worden. Dat is pijnlijk, zeker als je een goede band hebt met je huisdier. Maar hoe is dat voor een dierenarts die de euthanasie moet uitvoeren? En wat als je het niet eens wordt met het baasje van het dier? Ellen Deelen is dierenarts en ethicus verbonden aan de Universiteit Utrecht en onderzocht dit fenomeen. In Villa VdB vertelde zij hierover.

Video niet beschikbaar

Soms is het een natuurlijke dood en soms is het een spuitje. Allebei is moeilijk voor het baasje van een dier. Maar waar veel mensen niet bij stilstaan, is hoe dit is voor de dierenartsen die het spuitje uiteindelijk moeten geven. Dat dat iets gevoeligs is, ondervond onderzoeker Ellen Deelen tijdens haar stage bij een dierenartspraktijk. "Die eerste keer maakte enorm veel impact op mij. Het is een proces waar je naartoe werkt, dan voel je empathie voor het dier."

Ouderdom

Inmiddels is Deelen aan de Universiteit Utrecht gepromoveerd op dit onderwerp. En dat er meer inzicht in zou komen was volgens Deelen belangrijk. "Het is iets wat in de spreekkamer veelvuldig terugkomt. Dus mijn onderzoek is vooral gericht op "hoe gaan dierenartsen daar nou mee om?" Mede omdat het uit onderzoek bekend is dat stress en burn-out klachten hier aan raken."

Soms zijn mensen nog niet toe aan een gesprek over euthanasie, legt Deelen uit. "Een voorbeeld is een iemand die met zijn oude hond met artrose klachten naar de arts komt. Diegene is elke dag met de hond, dus de achteruitgang valt minder op. Maar als arts zie je het beestje dan met tussenpozen en dan kun je wel denken: "Dit gaat de verkeerde kant op". De kwaliteit van leven wordt echt minder. Terwijl het baasje nog lang niet toe is aan een gesprek over een eventueel einde."

Goed overleg

Uiteindelijk is het vooral zaak dat het in goed overleg gaat. Soms denkt een baasje bijvoorbeeld dat het einde verhaal is voor een beestje. "Een arts kan een verzoek ook weigeren. Dan is het zaak om ook te kijken naar een andere oplossing. Er kwam bij een collega dierenarts een keer iemand die kippen in zijn woonwijk hield, waar de buren last van hadden. Dus euthanasie leek een oplossing. Maar de dierenarts gaf aan dat helemaal niet te willen. Uiteindelijk heeft de assistent van de dierenarts de kippen overgenomen."

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie