Binnenland
NTRPowNed

In de kassen in het Westland doen ze het licht uit tegen lichtvervuiling, maar niet iedereen doet mee

foto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. In de kassen in het Westland doen ze het licht uit tegen lichtvervuiling, maar niet iedereen doet mee

Lichtvervuiling en glastuinbouw worden vaak in één adem genoemd. Maar sinds de invoering van de lichthindervoorschriften zie je het Westland langzaam donkerder worden. De glastuinbouwers moeten de kas met behulp van schermen tot 98% verduisteren en de meesten houden zich daar ook aan. Alleen de rozenkwekers niet: zij krijgen nog ontheffing. "Om twee uur ’s nachts floepen hier de lampen aan zodat ik het jaarrond kan produceren zonder schimmels te krijgen", vertelt rozenkweker Marc Koene in 5 Dagen.

5 Dagen...over lichtvervuiling

De beroemde Avalanche-roos

Nederland telt zo’n 3.308 glastuinders waarvan vooral de bloemkwekers erg afhankelijk zijn van licht. "De roos is heel gevoelig voor licht en warmte", vertelt Marc Koene van het familiebedrijf SK Roses.

SK Roses is één van de 18 rozenkwekers die gezamenlijk jaarlijks 3,2 miljard rozen verhandelen. Mark Koene neemt er zo’n 40 miljoen voor zijn rekening. Hij kweekt de beroemde witte Avalanche-roos met zijn hoge steel en grote knop. "Als wij het licht uitzetten kan die roos schimmels krijgen en niet groot en hoog genoeg worden om de internationale concurrentie aan te gaan."

Vocht in de kassen

Tot voor kort kweekte hij de rozen met SON-T lampen. Maar toen de energieprijzen twee jaar geleden door het dak gingen, moest hij noodgedwongen omschakelen op ledverlichting. Ledverlichting heeft veel minder stralingswarmte dus de verduisteringsschermen kwamen eigenlijk goed van pas om de warmte in de kas vast te houden. Maar er kleven ook nadelen aan.

"Door die koudere lucht hoopt zich vocht op achter de schermen en daar kunnen de rozen heel slecht tegen", vertelt Koene. In de kas zelf zie je daar nog weinig van, maar zodra de roos de deur uit is, stort hij in en dat wil Koene voorkomen. Hij is bang voor reputatieschade. "Het is zo’n kleine wereld, het vertrouwen is snel weg en dan ligt je reputatie in een klap aan diggelen."

Verzet tegen lichtvervuiling kassen

Natuurorganisaties verzetten zich tegen de ontheffingen voor de rozenkwekers. "Als je ontheffingen uitdeelt heb je nog niets aan de voorschriften", vertelt Geert van Poelgeest van 'Natuurlijk Delftland'. Licht is dominant over donker en dus heeft een lamp in een duister landschap al veel invloed, stelt hij.

Van Poelgeest heeft daarom bezwaar aangetekend tegen de ontheffing bij de gemeente Lansingerland en hoopt dat de kwekers alsnog worden gedwongen zich aan de voorschriften te houden. Rozenkweker Koene vindt dat jammer. "Wij willen ook versnellen, maar we moeten dat wel zorgvuldig doen."

Innovatie in de kassen

Inmiddels zijn de kassen van SK Roses omgetoverd tot halve laboratoria. "Mijn vader weet soms niet wat hij ziet", vertelt Koene. Er lopen voortdurend teeltspecialisten rond die onderzoek doen naar het spectrum van kleuren in het licht.

Volgens Koene is SK Roses inmiddels één van de meest innovatieve bedrijven in Nederland geworden. De komende winter wordt er geëxperimenteerd met ventilatoren die het vocht uit de kas wegnemen. Als dat onderzoek slaagt hoopt Koene binnen niet al te lange tijd de schermen ’s avonds volledig dicht te trekken.

5 Dagen

5 Dagen: Jouw nieuws, jouw verhaal. Elke werkdag live van 20.00 tot 20.30 uur. De gele NPO Radio 1-bus staat elke week in een andere gemeente in het land.

Presentator in de bus is Jo van Egmond (op vrijdag Ajouad El Miloudi). Verslaggever ter plekke is Mirthe van der Drift.

Ster advertentie
Ster advertentie