Binnenland
BNNVARA

Duurzaamheid integreren in alle schoollessen: zo kan dat!

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Duurzaamheid integreren in alle schoollessen: zo kan dat!

Eigenlijk zou duurzaamheid in elk schoolvak een rol moeten spelen, vinden docent Tessa de Leur en onderzoeker Michiel van Harskamp. Dus: voor Nederlands een klimaatboek lezen en bij geschiedenis de rol van de industriële revolutie met betrekking tot luchtvervuiling behandelen. In Vroege Vogels vertellen ze het hoe en waarom.

Video niet beschikbaar

Tessa de Leur (HvA) en Michiel van Harskamp (UU) zijn beide lid van de werkgroep duurzaamheidsdidactiek en vinden dat de nieuwe kerndoelen van het primair- en voortgezet onderwijs veel te weinig zeggen over duurzaamheid. En dat terwijl deze nieuwe kerndoelen juist het moment waren geweest om het thema duurzaamheid binnen alle schoolvakken verplicht te stellen.

Elk vak

Want voor Tessa de Leur en Michiel van Harskamp is het duidelijk: elk kind krijgt in de toekomst te maken met duurzaamheid en moet daar goed op voorbereid worden. Want hoe moeten de volwassenen van de toekomst omgaan met grote vraagstukken zoals armoede en klimaatverandering, en wat willen we achterlaten voor toekomstige generaties.

Bij het leren nadenken over duurzaamheid moeten alle schoolvakken een rol spelen aldus de werkgroep. Zo kan een kunstproject over biodiversiteit leiden tot een uitleg over luchtvervuiling als gevolg van de Industriële Revolutie, van een gesprek in de klas over sociale ongelijkheid tot het analyseren van toekomstscenario's over zeespiegelstijging. Alleen door duurzaamheid te zien als een essentieel, veelomvattend en vakoverstijgend thema, kunnen we leerlingen helpen zich voor te bereiden op hun rol in een veranderende samenleving.

Verplichting

Tessa de Leur: "In de nieuwe conceptkerndoelen van de verschillende leergebieden, wordt het begrip duurzaamheid niet expliciet genoemd als verplichte inhoud. Dit maakt dat docenten en vooral schoolboekenschrijvers duurzaamheid kunnen zien als één van vele thema's om uit te kiezen. Dat betekent dat duurzaamheidsonderwijs afhankelijk is van de gedrevenheid en affiniteit van individuele docenten. De nieuwe kerndoelen zijn wat ons betreft een gemiste kans: duurzaamheid hoort een duurzame plek te krijgen in het onderwijs."

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie