Binnenland
NOS

Politie Limburg krijgt veel hulpvragen uit buitenland; betere Europese wetgeving nodig

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Politie Limburg krijgt veel hulpvragen uit buitenland; betere Europese wetgeving nodig

De politie in Limburg wordt overspoeld met hulpvragen uit vooral Duitsland en België. De Limburgse politie krijgt de meeste rechtshulpverzoeken van heel Nederland, blijkt uit gegevens die de NOS heeft opgevraagd bij de politie.

Politie Limburg wordt overspoeld met hulpvragen uit Duitsland en België

Video niet beschikbaar

In totaal komen er jaarlijks zo'n 20.000 rechtshulpverzoeken vanuit het buitenland voor de politie in Nederland. Minstens 1 op de 5 van deze verzoeken is bestemd voor de politie in Limburg. Dit komt door de ligging van Limburg, de provincie heeft veel grens en misdadigers steken deze makkelijk over. Daardoor is de Limburgse politie er maar druk mee. Een voorbeeld van een rechtshulpverzoek kan zijn dat de politie in Duitsland op zoek is naar een verdachte waarvan ze denken dat deze in Heerlen woont. De Duitse politie kan dan aan de Limburgse politie vragen of ze de verdachte willen aanhouden.

Extra werk

Justitieredacteur Remco Andringa ging langs in Kerkrade bij het Internationaal Rechtshulpcentrum en daar bleek dat de rechtshulpverzoeken erg uiteenlopend zijn. Complexe rechtshulpverzoeken zijn bijvoorbeeld aanhoudingen van verdachten en het doorzoeken van panden, maar ook komen er verzoeken binnen die de politie in Nederland zelf niet zou onderzoeken.

Fietsendief

"Het heeft bijvoorbeeld tot gevolg dat er een rechtshulpvraag over een fietsendiefstal in Duitsland aan Nederland wordt gesteld" aldus chef Peter Aagten van het rechtshulpcentrum. Naar een fietsendiefstal wordt in Nederland niet standaard onderzoek gedaan, maar de politie is wel verplicht om aan de vraag mee te werken. "We vinden het belangrijk om een betrouwbare partner te zijn in onze samenwerking met buurlanden", is het antwoord van Peter Aagten.

Tekort

Net zoals in heel Nederland, is er ook in Limburg een tekort aan politiemedewerkers. De buitenlandse verzoeken zorgen voor extra werk, en het gaat ten koste van het werk in Limburg. Johan Hoeijmakers, teamchef generieke opsporing, erkent dit probleem: "Politiewerk is altijd keuzes maken, mensen kunnen maar één keer op één manier werk doen. Het zal ten koste gaan van iets anders, dus daar worden iedere dag keuzes in gemaakt."

De politie pleit voor betere Europese wetgeving, niet per se voor meer medewerkers. Er moet een snellere en soepelere uitwisseling van informatie tussen politie onderling tot stand komen vinden ze. Dit zal veel kostbare tijd besparen.

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie