Mysterieuze verdachte in moordzaak Fortuyn: wie leverde Volkert het moordwapen?
- Nieuws
- Mysterieuze verdachte in moordzaak Fortuyn: wie leverde Volkert het moordwapen?
In het onderzoek naar de moord op Pim Fortuyn hebben politie en openbaar ministerie maandenlang een veroordeelde oud-kompaan van topcrimineel Stanley Hillis aangemerkt als mogelijke leverancier van het moordwapen. De verdachte, Paul Molhoek, was veroordeeld wegens verboden wapenbezit en stond op de radar van de inlichtingendienst. Hij woonde in het Wageningse kantoorpand van Volkert van der G., de moordenaar van Fortuyn. Dit onthult Argos-journalist Eric Arends in de NPO Radio 1-podcast Vriend van Volkert van VPRO/Human.
Trailer Vriend van Volkert - Vriend van Volkert | Argos
Paul Molhoek
Tot driekwart jaar voor de aanslag op Fortuyn woonde Molhoek, een Haagse oud-plofkraker met een imposant strafblad, in onderhuur in het pand waar Volkerts milieuvereniging kantoor hield, en was hij met Van der G. bevriend. Zijn rol in het onderzoek naar de moord heeft nauwelijks de publiciteit gehaald en bleef ook in het proces tegen Van der G. nagenoeg onbesproken.
Het openbaar ministerie meldt in antwoord op vragen van Argos dat 'Paul M.' destijds is aangehouden en verhoord als verdachte van het leveren van het pistool, en dat zijn woning is doorzocht. 'Deze doorzoeking leverde geen belastende informatie op. In het verhoor ontkende M. elke betrokkenheid.'
Ook het verhoren van getuigen leverde volgens het OM geen aanwijzingen op voor de betrokkenheid van Molhoek bij het wapen of de moord. "De officier van justitie heeft daarop besloten tot een sepot 01 (ten onrechte als verdachte aangemerkt)."
Gerelateerde podcast
Vriend van Volkert | Argos
Vriend van Volkert
In Vriend van Volkert gaat Eric Arends op zoek naar Paul Molhoek, en probeert hij uit te zoeken welke rol deze man speelde in zaak tegen Volkert van der G.
Zelfs tot na de eerste rechtszitting in de zaak tegen Van der G., in augustus 2002, hielden politie en OM vast aan de hypothese dat Molhoek het pistool aan Van der G. leverde. Dit veranderde pas in oktober 2002, een half jaar na de moord op Fortuyn, toen een getuige bij de politie aanklopte - een harddrugsverslaafde die in dezelfde studentenflat als Volkert had gewoond. De man verklaarde dat hij samen met Volkert het wapen in de jaren negentig had gekocht in een Turks café in Ede.
Onduidelijk is in hoeverre de politie het verhaal van deze getuige heeft geverifieerd. Anonieme (oud-)medewerkers van de politie die kennis hebben van het onderzoek, suggereren in Vriend van Volkert dat Van der G. destijds 'gewoon meeliftte' op de getuigenverklaring.
Ik denk dat het niet handig is om zo'n zweem te laten bestaan.
Geheim politierapport
Hoogleraar strafrecht Sven Brinkhoff en universitair hoofddocent Jelle van Buuren reageren in Vriend van Volkert verrast op het bestaan van een geheim politierapport - waarvan een deel, over een ander aspect van het moordonderzoek, jaren geleden korte tijd op de site van De Telegraaf stond.
"Dat doet toch vermoeden dat er iets af te schermen is", zegt Brinkhoff. "Ik weet helemaal niet of dat zo is, maar die zweem brengt het wel met zich mee. En ik denk dat het niet handig is om zo'n zweem te laten bestaan. Deze zaak lag onder een vergrootglas, en dan is het goed om zoveel mogelijk openheid van zaken te geven - niet per se voor de strafzaak, maar wel voor de samenleving in zijn geheel, voor de geloofwaardigheid en transparantie naar de samenleving toe."
Vriend van Volkert
Volkert van der G. is de moordenaar van Pim Fortuyn, maar wie hielp hem aan het pistool waarmee hij de aanslag pleegde? Die vraag kent na ruim twee decennia nog steeds geen bevredigend antwoord. Maar dan krijgt Argos-journalist Eric Arends een vertrouwelijk politierapport in handen en begint een zoektocht naar antwoorden op openstaande vragen in een zaak die Nederland ten diepste schokte.
De zevendelige podcast Vriend van Volkert is een zoektocht naar een onbekend hoofdstuk in een politieke moordzaak die Nederland ten diepste schokte. De afleveringen zijn te beluisteren op de site van Argos (argosonderzoekt.nl), via de NPO Luister-app en de gebruikelijke andere podcastkanalen.