Kritiek op oproep politie voor videodeurbellen: 'Belangrijk dat we onbespied over straat kunnen'
- Nieuws
- Kritiek op oproep politie voor videodeurbellen: 'Belangrijk dat we onbespied over straat kunnen'
De videodeurbel is bezig met een opmars. De politie staat daar volledig achter en roept zelfs álle Nederlanders op over te gaan op een videodeurbel, om zo te beveiligen tegen inbraak. Bovendien zijn het 'extra ogen' op straat. Maar daar staat ook veel privacywetgeving tegenover. "Het is belangrijk dat we onbespied over straat kunnen", reageert Gerrit-Jan Zwenne, universitair hoofddocent privacyrecht, bij Spraakmakers.
Video niet beschikbaar
De politie ziet het dus als een positieve ontwikkeling, maar privacy-organisaties zijn geen voorstander. Je mag namelijk wel je eigen eigendom filmen, maar er gelden weer andere regels voor het filmen van de openbare weg. "Er zijn al zoveel camera's", vindt Zwenne. "Om iedereen aan te moedigen om een videodeurbel te nemen lijkt me dus geen goed idee."
Opsporing
Er zijn ook veel voorwaarden waar je aan moet voldoen om de openbare weg te mogen filmen, gaat Zwenne verder. Doe je dat wel, kan het zo zijn dat de Autoriteit Persoonsgegevens een boete oplegt. Zwenne erkent dat de videodeurbellen wel kunnen helpen bij de opsporing van criminelen. "Dus ik snap het wel", zegt de hoofddocent privacyrecht over de politieoproep.
Vrije samenleving
"Het is een wereld waarin je nooit meer onbespied bent, en waarin je je anders gaat gedragen. Als je het gevoel hebt dat je woorden en beelden worden opgenomen, is dat geen vrije samenleving", concludeert Zwenne. Sybren van der Velden Walda, de landelijke projectleider woninginbraken bij de politie, kijkt daar anders tegenaan. "Het blijkt uit onderzoek dat criminelen zich door een videodeurbel laten afschrikken. Het voorkomt delicten. Het helpt ons ook enorm om verdachten van criminele activiteiten op te sporen."
Bovendien zijn er mogelijkheden om te voorkomen dat de openbare weg zichtbaar is op de beelden van de videodeurbel. "Als je eigen terrein erop staat en je kunt niet voorkomen dat de openbare weg erop komt, mag dat. Je moet er alles aan doen om dat te voorkomen, dat is ook de oproep om dat te doen", zegt Van der Velden Walda. Dat kan bijvoorbeeld door bepaalde delen van het beeld te blurren.
Registreren
Van der Velden Walda spoort mensen ook aan om de camera's te registreren, zodat de politie weet waar beelden worden opgenomen en ze bij delicten kan ophalen. "We hebben de bevoegdheid om ze te vorderen. Dan ben je verplicht om de beelden af te staan. Maar dan kijken we alleen naar de identiteit van de criminelen."
Democratische controle
Evelyn Austin, directeur van belangenorganisatie Bits of Freedom, schaart zich achter Zwenne. "Dit is volgens ons ook een manier waarop de politie de democratische controle omzeilt. Daardoor wordt het gesprek over hoeveel camera’s op straat we oké vinden niet meer gevoerd. Het wordt een individuele beslissing in plaats van een maatschappelijk gesprek."
Instellingen wijzigen
Daarom zou de politie vaker op straat moeten surveilleren, aldus Austin. "Als we vinden dat er te weinig criminaliteit wordt opgelost, moeten we misschien investeren in de politie." Om te voorkomen dat je de privacywetgeving overtreedt, adviseert Babs van der Staak, woordvoerder van de Consumentenbond, om de instellingen van de videodeurbel aan te passen. "Je kunt activiteitenzones instellen of detectie temmen. Dan wordt de detectie minder gevoelig. Onze tip is om de bewegingsdetectie helemaal uit te zetten, dan filmt 'ie alleen als er iemand echt voor de deur staat."
"Het is niet alleen belangrijk dat de privacy van je buren gewaarborgd wordt, maar ook je eigen. Maak een goed wachtwoord", voegt Van der Staak eraan toe. Beller Lineke vindt het allemaal maar een slecht idee: 'Particuliere camera’s moeten geen verlengstuk zijn van de overheid.' Luisteraar Yasmin Ruigrok van der Werven heeft een videodeurbel en kon zo malafide dakdekkers bij de politie melden. "Stel dat je zoiets overkomt, dan ben je blij dat je overburen alles netjes op beeld hebben", zegt Ruigrok van der Werven. "Als je je leven leidt en geen rare dingen doet, helpt het meer om mensen ervan te weerhouden om dat wel te doen."
Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers
Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!