Binnenland
BNNVARA

'De groeten met je boete': Studentenorganisaties starten petitie tegen langstudeerboete

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'De groeten met je boete': Studentenorganisaties starten petitie tegen langstudeerboete

Studentenvakbond LSVB, FNV Young en United en jongerenplatform De Marker bundelen hun krachten om een vuist te maken tegen de langstudeerboete. Een boete van maar liefst 3000 euro per jaar die studenten moeten betalen als zij langer dan een jaar vertraging oplopen. "Studenten trekken het niet meer", zeggen ze in De Nieuws BV.

Video niet beschikbaar

Het is een veelbesproken maatregel uit het hoofdlijnenakkoord van het kersverse Kabinet-Schoof. De langstudeerboete is een bezuinigingsmaatregel op het hoger onderwijs. De plannen moeten ervoor zorgen dat studenten sneller zijn afgestudeerd. Het gevolg is dat studenten dan eerder op de arbeidsmarkt komen, en dat is weer voordelig voor de economie.

Klap in het gezicht

Maar studenten reageren onthutst op de nieuwe plannen van het kabinet. Volgens Abdelkader Karbache, voorzitter van de Landelijke studentenvakbond LSVB, is deze maatregel opnieuw een klap in het gezicht van studenten. "Dit komt bovenop de gigantische financiële druk die studenten al hebben. Het is klap na klap. Woningen die duurder worden, de basisbeurs die omlaag gaat en nu ook collegegeld dat tien procent omhoog gaat. Studenten trekken het niet meer."

Felicia van Leeuwen studeert Taalwetenschappen aan de Universiteit van Leiden en maakt zich grote zorgen om de gevolgen van de langstudeerboete. "Ik ben chronisch ziek. Dat houdt bij mij eigenlijk in dat ik maximaal twintig tot vijfentwintig uur in de week belastbaar ben. Ik kan geen fulltime studie volgen, waardoor ik vanaf het begin af aan weet dat ik er langer over ga doen. Die langstudeerboete zorgt er bij mij voor dat ik geen idee heb hoe ze dat willen gaan doen voor studenten zoals ik."

Studeren voor de elite

Volgens Karbache zorgt de langstudeerboete naast financiële onzekerheid ook voor kansenongelijkheid bij studenten. "Je krijgt een tweedeling tussen studenten die het wél en niet kunnen betalen. Studenten die het niet kunnen betalen moeten gaan werken en zullen daardoor uitlopen. Dus als je dit soort maatregelen blijft doorvoeren en daarmee studeren onbetaalbaar maakt, dan wordt studeren langzamerhand meer voor de elite."

#DeGroetenmetjeBoete

Om het Kabinet-Schoof er van te overtuigen de maatregel af te schaffen lanceren studentenvakbond LSVB, FNV Young en United en de Marker vandaag de campagne #DeGroetenmetjeBoete. Doormiddel van een petitie hopen zij dat de langstudeerboete definitief verdwijnt.

Karbache: "We willen deze petitie 10 september overhandigen aan de minister, samen met andere groepen. Als dan met Prinsjesdag blijkt dat we er nog niet van af zijn, dan moeten we nog meer onze tanden laten zien."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, TikTok en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie