Binnenland
EO

Studenten vrezen op straat te komen door 'wet betaalbare huur'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Studenten vrezen op straat te komen door 'wet betaalbare huur'

De wet betaalbare huur', waar de Eerste Kamer dinsdag over stemt, lijkt een zegen voor studenten: de wet moet een einde maken aan woekerhuren. Frederique Hemler van studentenvereniging Virgilius in Delft vindt van niet. "Het is niet meer rendabel voor verhuurders om te verhuren, dus dan is er voor studenten niets meer te huren", zegt ze in Geld of je leven.

Is de Wet betaalbare huur goed nieuws voor studenten of juist niet? (18 juni 2024) - Geld of je leven

Door de nieuwe wet worden huren gemaximeerd. Dat klinkt fijn, maar het heeft dus een neveneffect, zegt Hemler. Bij de vereniging krijgen ze regelmatig signalen van studenten die hun huis uit worden gezet, omdat verhuurders het willen verkopen. "Uit een enquête die we hebben gedaan, blijkt dat 25 procent van de huizen verkocht gaat worden", vertelt ze. "Studenten worden op straat gezet."

Huisjesmelkers

Andere studenten zijn juist hartstochtelijk vóór de wet. Elisa Weehuizen van de landelijke studentenvakbond LSVb wijst erop dat er dat er al lang gemaximeerde huurprijzen zijn, maar dat dit nu bindend wordt. "Eigenlijk alleen huisjesmelkers, die meer huur vragen dan de maximale huurprijs, gaan erop achteruit. Die schreeuwen nu moord en brand", zegt zij.

Volgens Weehuizen is de situatie nu 'niet houdbaar': "Studenten stellen hun studie uit omdat er geen betaalbare kamers zijn. Laten we met elkaar focussen op sociale woningbouw, meer betaalbare kamers bouwen", zegt zij. "Op landelijk niveau moet er veel meer geld naar woningcorporaties."

Geen filantroop

Hoogleraar housing systems Peter Boelhouwer snapt de argumenten van beide studenten wel. Verhuurders hebben al hogere kosten – door bijvoorbeeld hogere rentes – en daar kom door de wet regulering bij. "Huisjesmelkers zijn geen filantroop, dus ze gaan die huizen zeker verkopen als ze er niet aan verdienen", vertelt hij. "Sinds vorig jaar zie je dat het aantal verkopen enorm aan het oplopen is."

Wel snapt Boelhouwer dat er gereguleerd moet worden, omdat anders de prijzen de pan uitreizen, maar verhuurders moeten er nog wel wat aan kunnen verdienen. "Als je ze geen rendement gunt, dan is er geen enkele reden om die woningen te gaan verhuren." Hij ziet meer in huursubsidies voor studenten.

Dinsdag stemt de Eerste Kamer over de wet. De Tweede Kamer stemde eerder al in meerderheid voor.

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie