Binnenland
KRO-NCRV

Hospiteren nog van deze tijd? 'Niet alleen kans op een kamer voor Marie-Claire met haarclip'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hospiteren nog van deze tijd? 'Niet alleen kans op een kamer voor Marie-Claire met haarclip'

Hospiteren: jezelf eindeloos voorstellen, keer op keer op weer met een nieuwe creatieve wijze, in de hoop een kamer te bemachtigen in je studiestad. Voor de nieuwe wooncomplexen van de SSH in Utrecht zal het niet aan bod komen. Zij willen de kansengelijkheid onder studenten die een kamer zoeken vergroten. Daarom gaan zij over op wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Maar is hospiteren überhaupt nog wel van deze tijd? Karen Versteege vindt van niet. Zij is opleidingscoördinator van het MediaCollege en reageerde bij Spraakmakers. "Het is goed dat niet alleen Marie-Claire met haar haarclip kans op een kamer krijgt, maar ook Maryam met haar hijab."

Video niet beschikbaar

Het beleid van Studentenhuisvester SSH geldt voor de veertienhonderd nieuwe woningen die ter beschikking komen, maar hoe gaat dat hospiteren er ook alweer aan toe? Dat verschilt per huis, zegt masterstudent Elsemieke Nelissen.

De hospi

"Bij een groot huis gaat dat vaak in rondes, waarbij in de eerste ronde klassieke hospiteervragen worden gesteld zoals 'welk verkeersbord of welke serie ben jij'. Vervolgens worden genodigden weggestemd en de gekozenen borrelen samen in een tweede ronde, waarna een huisgenoot wordt geselecteerd." Nelissen vertelt dat er bij kleinere huizen vaak gewoon een drankje gedronken wordt en zo gepolst wordt of iemand bij het huis past.

Het is wel altijd spannend, vertelt Nellissen, al vindt ze het wel fijn om zelf huisgenoten te kunnen kiezen. "Je huis is je basis, dus ik zou het vervelend vinden wanneer er iemand bij komt wonen die totaal anderen moralen heeft."

'Marie-Claire, maar ook Maryam'

TU-Delft-student Jesse reageerde ook: "In ons huis proberen we zo divers mogelijk te selecteren en zijn ook internationals welkom." Al is de student zich ervan bewust dat dit zeker niet voor ieder huis geldt. "Vele huizen stellen zich niet open voor internationals omdat ze thuis in hun moederstaal willen communiceren na een lange dag studeren."

Versteege, opleidingscoördinator Mbo-opleiding MediaCollege in Amsterdam, vindt dat er juist verder gekeken moet worden dan eigen bubbels. Versteege ziet nog veel uitsluiting en afwijzing bij veel studenten in de praktijk. "Het is goed voor je karakter om met mensen samen te wonen die anders zijn dan jij. Dat niet alleen Marie-Claire met haar haarclip een huis krijgt, maar ook Maryam met haar hidjab kans op een kamer krijgt."

Hybride oplossing

Luisteraar Charlotte Goulmy vindt hospiteren juist wél van deze tijd: "Als je thuis komt moet je gewoon lekker op de bank kunnen ploffen en ontspannen, je moet niet 24 uur lang aanstaan." Dat het best divers mag zijn is Goulmy het mee eens, "maar dat moet je zelf kunnen kiezen."

De selectie van SSH is niet per se een oplossing voor kansengelijkheid, volgens Abdelkader Karbache, voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb). "Je moet je, door de al lange wachttijd, in de derde klas al inschrijven om een kamer te krijgen." Karbache denkt dat het voor sommige huizen alsnog fijn zou zijn om te blijven hospiteren. "Maar het moet niet de enige mogelijkheid zijn om aan een huis te komen."

Volgens Jolan de Bie, directeur van kenniscentrum voor studentenhuisvesting Kences, zou er een hybride versie van hospiteren moeten komen. Zij stelt voor om de groep, die bovenaan de wachtlijst voor een huis staat, uit te nodigen voor een hospiteeravond. Waarna de huisbezetting uit deze selectie kan kiezen met wie zij samen willen wonen. "Ik denk dat de sociale cohesie wel nog steeds erg belangrijk is in een groep. Zo kan deze behouden worden, maar ook kansen verdeeld worden."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie